szemműtét
Magazin

Visszajöhet a betegség a szürkehályog műtét után?

A szürkehályog (vagy cataracta) a szemlencse elszürkülésével járó megbetegedés, amely homályos látáshoz, majd jelentős látásromláshoz vezet, kezelése pedig kizárólag szürkehályog műtét útján lehetséges. A szemüveg viselése, egyéb gyógymódok és gyógyszerek sajnos nem nyújtanak rá megoldást. A szürkehályog műtét során az elszürkült szemlencsét műlencsére cserélik, biztosítva ezzel az egészséges látást. A műtét a leggyakrabban végzett eljárások egyike, végleges megoldással szolgál a szürkehályog orvoslására. Nézzük meg, mit érdemes tudni az operációról!

A műtétet megelőző vizsgálatok

Az operációt minden esetben egy mindenre kiterjedő vizsgálat előzi meg, amelynek keretében felmérik a szürkehályog állapotát, kivizsgálják az egyéb szemészeti megbetegedéseket, felmérik a páciens igényeit, életmódját, hobbijait, munkáját. Ez mind fontos aspektus a betegre szabott műlencse megtervezése során, amely lépésre ugyancsak a szürkehályog műtét előtti vizsgálat keretében kerül sor.

A szürkehályog műtét maga csupán 10 percet vesz igénybe és abszolút fájdalommentes. Teljesen biztonságos is köszönhetően annak, hogy a szakorvosok hatalmas tapasztalattal rendelkeznek az elvégzésében, amelyet az innovatív technológiák alkalmazása is támogat. Az operáció helyi érzéstelenítésben történik, altatásra nem kell készülni, így a megelőző belgyógyászati kivizsgálás is ehhez igazodik.

Egy általános, 3 hónapnál nem régebbi laborvizsgálatra, vérképre, EKG-re szükség lesz, ezek eredményeit elegendő a műtét napján bemutatni. A rövid műtét után – amely során az elszürkült szemlencsét egy apró, a szemen ejtett seben keresztül eltávolítják és műlencsére cserélik – 1-2 órát még pihenni szükséges a klinikán, de ha nincs panasz, ezt követően otthonába távozhat a beteg.

Erre szükséges figyelni a műtét után

A szürkehályog műtét végleges megoldást jelent az egyik leggyakoribb szemmel kapcsolatos probléma kezelésére. Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista szerint nem kell tartani a betegség visszatérésétől a műtét után. A beavatkozás utáni években-évtizedekben is éles marad a látás, fénytörési hiba nem jelentkezik majd, újabb műtét nem szükséges. Egyetlen operációnak köszönhetően élethosszig egészséges marad a szem.

Az optimális gyógyulás érdekében néhány dologra azonban ügyelni kell a beavatkozás után. A látás hetek alatt, fokozatosan lesz megfelelő, így nem kell megijedni akkor, ha rögtön másnap még homályosan lát, szédül vagy káprázik a szeme. A panaszok néhány nap alatt elmúlnak, 1 hónap múlva pedig már jobban fog látni, mint valaha. Az első hetekben érdemes tartózkodni a gyakori hajolgatástól, a nehéz tárgyak emelésétől, a szaunázástól és a kimerítő vagy rázkódással járó edzéstől is. Kis idő múlva azonban visszatérhet jól megszokott életmódjához.

A szürkehályog műtét a betegség kezelésének egyetlen és leghatásosabb módja. A műtét nem jár nagy megterheléssel, rövid ideig tart és abszolút fájdalommentes, úgyhogy ha szürkehályog betegséggel él, érdemes megfontolni a rajta való részvételt!

A rovat további cikkei