viráglabda
Kert Szobanövények

Viráglabda: kiváló karácsonyi ajándék ötlet

A karácsonyi ünnepek közeledtével sokan gondolkoznak, hogy milyen egyedi, ugyanakkor pénztárca barát ajándékkal lepjék meg szeretteiket. Manapság sokak hobbijává vált a kertészkedés, és a virágok mindig népszerű ajándékok közé tartoztak a különböző alkalmak kapcsán. Egy díszdobozos viráglabda kollekcióval biztosan örömet szerzünk azoknak, akik kedvelik, és szívesen gondozzák a növényeket. A 100 százalékban környezetbarát termék még a vegánok ízlésének és elvárásainak is megfelelő.

Az egyedi ajándékok mindig különlegesebbek és értékesebbek, még akkor is, ha nem nyúlunk mélyen a pénztárcákba. Az elmúlt években szerencsére kialakult egy olyan trend, amely az unalomig ismert használati tárgyak helyett az élmények ajándékozására bíztatta a vásárlókat. Az idei év minden téren, még az ajándékozás, és közös ünneplés terén is másként alakul a korábbi évekhez képest. Talán nem is baj, hogy csökken a feleslegesen vásárolt tárgyak mennyisége, és érdemes az újdonságok felé fordulni. A viráglabda minden kertbarát korosztály számára egy egyedi ajándék lehet. Különlegessé tehetjük akár saját magunk által dekorált dobozkával, de az időhiánnyal küszködők kész díszdobozos kivitelből is választhatnak.

A viráglabda külföldön már régóta ismert, virágbombaként, vagy virággombócként nevezik, de eredetileg egy japán kertészeti találmány. Az ősi japán gyakorlaton a Thuchi Dango-n alapul. Egy speciális ültető közegből áll – virágföld és agyag keveréke -, amelyet különféle vetőmagkeverékekkel dolgoznak össze. Egy labdában nagyjából 20-25 magkeveréket rejtenek el. A technológia lényege, hogy egy gyors szárítási eljárást követően, nedvesség hatására a magok csírázni kezdenek. Kapható tasakos és díszdobozos kivitelben is, ráadásul 100 százalékban környezetbarát termék.

Hol használható?

A lakás belterében nem nevelhető, de a kisebb erkéllyel rendelkezők már bátran próbálkozhatnak. A viráglabdákat nem kell ültetni, bátran tegyük a teraszon nagyobb cserépbe, de virágágyásba is helyezhető.

A viráglabdák gondozása

Amennyiben száraz és hűvös helyen tároljuk, a viráglabdák akár két évig is képesek megőrizni a csírázó képességet.

Igen népszerű növény manapság a levendula, így a „Levendulamező” viráglabda is. Jó tudni, hogy a viráglabdáját a fagyos időben javasolt kihelyezni, mivel a magok a fagy hatására kezdenek csírázni. Ideális időszak a téli hónapok ideje, de mindenképpen várjuk meg a fagy beálltát. A szabad levegőre helyezett viráglabdákat nem kell se betakarni, se locsolni, majd tavasszal az éjszakai fagyok elmúltával helyezzük át napos helyre, és időnként öntözzük meg.

A rovat további cikkei