filodendron
Szobanövények

Újra trendi a filodendron

 A filodendron nemcsak népszerű szobanövény, de biztos, hogy mindenki könnyen felismeri jellegzetes alakú leveleiről. Általában a nagyobb csarnoképületekben az impozáns méretével hívja fel magára a figyelmet, de gyakran díszíti a ruhákat is. Létezik kisméretű fajtája is, amely kiváló a kevésbé tágas otthonok számára.

A filodendron (philodendron) többféle néven közismert. A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) nevet a reggeli órákban, a csúcsán megjelenő vízcsepp miatt kapta. Eredeti élőhelye Dél és Közép-Amerika, a trópusi őserdőkben őshonos kúszónövény. Korábban minden nagyobb közintézményben előfordult, viszont a divat változásával hosszú évekig nem tartozott a felkapott dísznövények közé, köszönhetően a hatalmas méretének és helyigényének. De napjainkban ismét berobbant a köztudatba, és nemcsak szobanövényként, de használati tárgyakon, és főként nyári ruhákon láthatjuk. Az egész világon a kedvelt szobanövények közé tartozik, hiszen nemcsak dekoratív megjelenésű, de kevés gondozást igényel. Megfelelő feltételek esetén a filodendron képes 2-3 méteres magasságot elérni. Jellegzetes szív alakú levelekkel rendelkezik, amelyek húsos mélyzöld árnyalatúak. Érdekessége, hogy minél jobbak a körülménynek a számára, annál több, és nagyobb méretű levelek állnak a hosszú szárain.

filodendron

A filodendron gondozása

A filodendron szobán nevelve csak ritkán virágzik és hoz termést, a virágzáshoz nagy páratartalmat igényel. Termést is körülbelül öt évenként, csak üvegházi, és télikerti körülmények között hoz. A gondozása nem bonyolult, az egyenletes fejlődéséhez a megfelelő fényviszonyokra kell ügyelni: inkább az árnyékos, fényszegény körülmények között érzi jól magát, a tűző nap pedig a leveleit is kifakítja. A nagy légterű középületek azért ideálisak a könnyezőpálma számára, mert ezek jellemzően télen sem túlfűtöttek. Habár a páraigénye magas, a száraz levegőhöz is jól alkalmazkodik. Az öntözésénél arra kell figyelni, hogy kedveli a rendszeres locsolást, nyáron gyakrabban télen pedig kevésbé, de a cserép alján ne gyűljön össze a víz. Csak akkor öntözzük ismét, ha száraz a földje, mivel a túlöntözés, valamint a túl alacsony hőmérséklet (12 Celsius fok alatti) gombásodást okozhat. A száraz levegőjű lakásokban rendszeresen párásítsuk, ezzel elkerülhető a takácsatkák elszaporodása.

A könnyezőpálma kisebb, egyben lassú növekedésű fajtája a Monstera minima hasonlón problémamentes növény, gondozása és igényei is megegyeznek. Mivel a filodendron mérgező növény se kisgyerek, se háziállat ne érintse meg a leveleit.