tulipán ültetése
Kert

Tulipán ültetése

A hosszú téli fagyos hónapok után a tulipán és a közismert hagymás virágok a tavasz pompás virágai. A tulipán ültetése hálás feladat, mivel kevés gondozást igényel, és évekig dísze lehet a kertünknek.

Tippek a tulipán ültetéséhez

A tulipán (Tulip) azon tavaszi hagymások közé tartozik, amelyet ősszel kell elültetni. Nevelése nem bonyolult, még a kezdő hobbikertészek számára sem, pár szabály betartásával akár 3-4 évig dísze lehet a tavaszi ágyásnak. Ültethetünk különböző fajokat egymás környezetébe, így a különböző színek, és magasságok látványos növénycsoportot alkotnak.

tulipán ültetése

Ültetési idő

A virághagymákat legjobb szeptemberben elültetni, azonban még októberben is gyakran kellemes az  időjárás, így akkor is elültethetjük. Viszont fontos, hogy még a fagyok kezdete előtt kerüljön bele a földbe. A megvásárolt hagymákat a telepítésig mindig száraz, és hűvös helyen tároljuk.

Ültetési mélység

A tulipán hagymákat ültethetjük ágyásba, és akár balkonládába is, de nagyon jól mutatnak a cserjék napfényes részén, vagy akár a sziklakertekben is. Ha ágyásba ültetjük, akkor napfényes helyet válasszunk, és készítsük elő a területet talajlazító, átforgató ásással. Ha túl agyagos, nyirkos a talaj, akkor egy kevés homokot keverjünk a földhöz, ezzel megakadályozva a hagymák rothadását. Az ültetési mélységet a hagyma mérete határozza meg, általában a hagyma magasságának duplája, háromszorosa, és érdemes tanulmányozni a csomagoláson lévő tájékoztatót. Érdemes a hagymát csúcsával felfelé helyezni a földbe.

tulipán

Teendők elvirágzás után

Az elvirágzott tulipán hagymákat akár a helyükön is hagyhatjuk, nem szükséges kiásni, 3-4 évig újra ki fognak hajtani. A cserépbe, balkonládába ültetett tulipánokat az elvirágzás után elegendő elhelyezni a balkon félreeső sarkába.

A rovat további cikkei