falpenész
Lakásfelújítás

Tippek és trükkök falpenész ellen

A penészspórák mindenütt jelen vannak, és megtelepednek, ha arra érdemes felület kínálkozik számukra. És ha a kártevők egyszer sikeresen partraszálltak, haladéktalanul elkezdik gusztustalan művüket. A következmény förtelmes penészfertőzés a lakásban, amelyből nem alábecsülendő egészségkárosodások indulnak ki.

De hogyan tehetnénk már előre egyértelművé a penész számára, hogy nemkívánatos vendég? És hogyan űzhetnénk el tartósan a már kialakult penészt?

Hol telepszik meg a penész előszeretettel?

Minden félig-meddig durva felület, amely meleg, nedves és levegőtlen, ideális növekedési feltételeket kínál a penésznek. Ezért nagyon gyakran megtalálható a penész a nagy szekrények és a széles, magas támlával rendelkező kanapék mögött, amelyek meglehetősen közel állnak a falhoz.

A nagy felületű bútorok és a fal között ugyanis nincs levegőcsere, viszont van egy csomó fa, tapéta vagy textil, valamint a levegő magas páratartalma. Ezek pont az ideális életfeltételei a fekete penésznek.

Zord teleken különösen veszélyeztetettek azok a falak, amelyek közvetlenül a ház külső falainál fekszenek. Mert a nagy hőmérsékletkülönbség a kinti mínusz fokok és a benti meleg között kedvez a kondenzvíz képződésének a vakolaton vagy tapétán, és ezzel az összes szabadon lebegő penészspórát partyra hívja.

És ha már egyszer létrejött egy penészszőnyeg, az lelkiismeretesen gondoskodik a folyamatos penászspóra-utánpótlásról a helyiség levegőjében. A köztudottan nagy kockázataival az egészségre nézve.

A rovat további cikkei