Kert

Tippek a klemátisz helyes gondozásához

A klemátisz, vagy iszalag egyike a legkedveltebb futónövényeknek, nemcsak kertekben teraszokon, hanem balkon körülmények között is jól tartható. Azonban támasztórendszerről ne feledkezzünk meg, mivel akár 3-4 méter magasra is képes az indáival felkapaszkodni.

A klemátisz kedvező tulajdonságai

A klematiszként (Clematis) is ismert növény a nyarak dísze, hiszen egész nyáron ontja nagy, dekoratív virágait, amelyek akár 15 centiméter átmérőjűek is lehetnek. Ráadásul igen rövid idő alatt látványos területet fut be. Számtalan fajtája létezik, és változatos színekben kapható. Meglehetősen igénytelen, de ha jól érzi magát, akkor egész nyáron hálás dísze a lehet az otthonunk külső területének. A klemátisz a vékony indáival kapaszkodik fel a támasztékra, de akár falakat, pergolákat és lugasokat is befuttathatunk, ilyenkor a támasztékon felül vékony zsineget, vagy drótot is ki kell feszítenünk.

A klemátisz ültetése

Balkonra helyezve, egy tágas, nagyobb dézsába ültessük, egyrészt így biztosítjuk a tápanyagban gazdag földet a bőséges virágzásához, másrészt a nagyobb helyen kevésbé száradhat ki a nagy melegben.

A kiültetéshez egy nagy és mély ültető gödörre van szükség, hogy megfelelően növekedjen, illetve terjeszkedhessen. Nagyjából dupla mélységű és szélességű helyben gondolkodjunk, mint a konténeres klemátiszunk. Addig, amíg a gyökérzetének inkább árnyékosabb hely és hűvösebb talaj a megfelelő, a bőséges virágzáshoz mindenképp világos, kissé árnyékos hely ajánlható. A földjének nedvessége megfelelő lesz, ha a felületre árnyékolásként mulcsot, szalmát helyezünk. Tápanyagban, és tőzegben dús földkeveréket válasszunk, amelynek trágyatartalma is jelentős. Nyáron a gondos öntözés mellett heti egy alkalommal tápoldatozásra is szüksége van.

A klemátisz betegségei

A klemátiszt leginkább egy gombabetegség, a klemátisz hervadás érinti, ezért még ültetés előtt az ültetőgödrét is gondosan permetezzük be gombaölőszerrel.

A rovat további cikkei