lomtalanítás
Otthon

Tavaszi lomtalanítás a lakásban

A tavasz nem csak a kertészkedéshez hozza meg a kedvet, hanem a régóta halogatott belső lomtalanításhoz, szelektáláshoz is. Az évek alatt jelentős mennyiségű tárgyakat halmozunk fel, ahogy nő ezek mennyisége, úgy fogy a rendelkezésre álló hely is, amely zsúfoltság érzetét kelti. Összegyűjtöttünk néhány tippet a hatékony rendrakáshoz, a látványos eredmények sikerélményt nyújtanak, sőt inspirálnak a nagyobb rendszerezés elvégzéséhez is.

Ahhoz, hogy a mindennapokban fent tudjuk tartani a rendet, időnként szükséges a felhalmozott, feleslegessé vált tárgyainktól megszabadulni. Gyakran a döntést a legnehezebb meghozni, hiszen sok mindenhez érzelmi alapon ragaszkodunk. A Marie Kondo által kifejlesztett KonMari módszer világszerte egy nagyobb népszerűségnek örvend, amelyet akár a saját igényeinknek megfelelően alakíthatunk ki. Az általa javasolt szelektálási és tárolási módszerek segítségével sokak lakótere vált újra tágassá és rendszerezetté.

Tippek a hatékony rendrakáshoz

Sok gyűjtögető számára ismerős a „majd valamire jó lesz” kifejezés, de sokan vannak, akik inkább a „valakinek majd valamire jó lesz” elvek mentén képesek megválni a hosszú ideje használaton kívül lévő ruhadaraboktól, bútoroktól, vagy a nappaliban kiállított porfogóktól. Az első lépés a döntéssel kezdődik, amelyet a tervezés és a rangsorolás követ. Hasznos lehet kisebb lépésekben – egy kisebb felület, polc szekrény lomtalanításával kezdeni, majd a rendelkezésre álló idő figyelembe vételével helyiségről helyiségre haladni. Azon tárgyak számára, amelyektől semmiképpen sem szeretnénk megválni, érdemes egy adott sarkot kijelölni, vagy egy szekrénykében, vagy pofás tároló dobozban elhelyezni.

lomtalanítás lakásban

Szempontok a feleslegessé vált kacatok, tárgyak szelektálásához

Sok tárgyhoz nem praktikussága, hanem érzelmi kötődésünk, emlékeink miatt ragaszkodunk. Azonban ha felteszünk pár kérdést, segítenek eldönteni, hogy megtartsuk-e, vagy könyörtelenül váljunk meg tőle.

  • Használtam-e az elmúlt évben?
  • Szükségem van-e rá?
  • Javítja-e az életminőségemet?
  • Tetszik-e még most is nekem?

Jó hír, hogy az értékesebb tárgyaknak mások hasznát vehetik, és az online piactereken pillanatokon belül biztosan gazdára találnak, de sok civilszervezet örül az adományoknak. Másrészt a tágassá vált lakásban aztán könnyű a rendet is megtartani.

A rovat további cikkei