árnyékkedvelő virágok
Kert

Talajtakaró növények a kert üres területeire

A kert kopár részeit gyakran fedik el murvával, de egyre több helyen láthatunk színes mulccsal borított ágyásokat is. Viszont akik inkább üde zöld növényekre vágynának jó hír, hogy igen nagy a választék olyan törpe növényekből, amelyek változatos formájukkal és üde színükkel feldobják a kert parlagon lévő területeit.

A talajtakaró növények számos helyzetre nyújtanak megoldást. Gyakori probléma, hogy a fák környékén idővel eltűnik a fű a gondozás ellenére. Alkalmasak üres hely kitöltésére, de ültethetők évelőágyásba, vagy akár sziklakertbe. A szép zöld gyep sokak álma, de egyben jelentős időt vesz el a gondozása (locsolás, fűnyírás) a kerttulajdonosok életéből. A talajtakaró növények választéka igen gazdag, szép számban választhatunk lágyszárú évelőket, de cserjék és félcserjék is telepíthetők napos helyekre, és árnyékos helyekre is.

árnyékkedvelő virágok

Talajtakaró növények napos helyekre

A varjúháj félék népes csoportja, vagy a nyuszifülként is ismert gyapjas tisztesfű kiválóan telepíthető napfényes, árnyékot mellőző helyekre, ráadásként magasra növő virágaival üde színfoltja lehet a kertnek. Az örökzöld orbáncfű, vagy az őshonos vad kakukkfű is kedvelt, könnyen ápolható talajtakaró.

Talajtakaró rózsák

Cserjék és fák alá, ágyásokba rózsát is ültethetünk, de akár virágtartókba is telepíthetők . A törpe ágyásrózsáknak, és talajtakaró rózsáknak széles választéka kapható, Az apró pompás virágait gazdagon hozza egész nyáron az őszi fagyok beköszöntéig. Nemcsak fagyállóak, de kevés gondozást igényelnek, ráadásul a parlagon lévő területek díszítésére, és elfedésére is alkalmasak.

rózsa

Talajtakaró növények árnyékos, félárnyékos helyekre

A borostyán kedvelt, gondozást nem igénylő talajtakaró növény, bár sokan inkább falra, vagy kerítésre futtatják. Árnyékos helyeken is remekül fejlődik. A sárga virágú pénzlevelű lizinka nem csak árnyas helyeken él meg, de tópart mellé, vagy sekély vízbe is ültethető, ilyenkor a szárai elterülnek a víz felszínén. Virágait késő tavasztól egészen nyár végéig hozza.

A rovat további cikkei