tolóablak
Lakásfelújítás

Szűkös a hely? Építs be tolóablakokat!

Amikor új házat építünk, vagy esetleg a meglévő otthonunkat bővítjük újabb helyiséggel, akkor szabad kezet kapunk, hiszen olyan kialakítású lehet ez a helyiség, amilyennek mi szeretnénk. Gondolunk itt a falakra, az ablaknyílásokra, az elrendezésre.

Ellenben, ha egy meglévő lakóházról vagy lakásról van szó, amelyen csak kisebb átalakításokat tudunk végezni, akkor azzal kell főznünk, ami van, pontosabban úgy tudunk építkezni, ahogy a meglévő tér engedi. Igen gyakran fordul elő az a helyzet, különösen ha tetőtéri, vagy sarokhelyiségről van szó, hogy kevés helyünk van arra, hogy a kedvünknek és igényeinknek leginkább megfelelő méretű ablakot építsük be.

Ezekben az esetekben kell megtalálnunk a megfelelő kompromisszumot. Vagyis, olyan típusú nyílászárót beépíteni, ami egyrészt elfér, másrészt pedig megfelelően megoldja a helyiség szellőzését és elegendő fényt is biztosít. Ebben az esetben kisebb helyigényű ablakokban érdemes gondolkodni, ezek közül is az egyik legjobb megoldás a tolóablakok beszerzése és beépítése lehet.

A tolóablak nagyszerű megoldás lehet, elsősorban azért, mert kis helyet igényel, nem befelé, vagy kifelé nyílik, illetve a tisztítása is könnyen megoldható. Ráadásul többféle változatban is elérhető. A folytatásban ezt a típusú nyílászárót mutatjuk be részletesebben.

Miért jó megoldás a tolóablak?

Alapvetően a tolóablakok lényege, hogy miután azokat beépítettük, azok nem befelé, vagy kifelé nyíló szárnyakkal rendelkeznek, hanem felfelé és lefelé tolható elemeik vannak, amelyek valójában magán a mechanizmuson belül csúsznak, ezzel pedig nem vesznek el helyet a belső térből amikor szellőztetni szeretnénk.

Elsősorban akkor érdemes ilyen megoldást választani, ha helyhiányunk van, kicsi a falfelületünk, ahová ablakot építenénk be. Ezek az ablakok egyszerűvé teszik a szellőztetést, a levegő áramlását. Attól függően, hogy milyen mértékben nyitjuk ki az ablakot, szabályozhatjuk a szellőztetés során a légáramlás mértékét.

A tolóablakokat azonban nem csak akkor érdemes használni, ha kevés a helyünk, abban az esetben is célszerűek lehetnek, ha lakásunk látványos táj, kert, erdő felé nyílik, ugyanis ezek az ablakok tágasak, nagy az üvegfelületük és nagyon szép kilátást biztosítanak.

Az ilyen típusú nyílászárók előnyös tulajdonságai közé tartozik a biztonság is. A legtöbb ilyen ablak korszerű és hatékony zárómechanizmussal rendelkezik, ennélfogva a betörés ellen is megfelelő védelmet nyújt. Érdemes megemlíteni az esztétikai funkciót is. Ezek az ablakok többféle méretben, színben kaphatóak, úgyhogy könnyen megtalálhatjuk a lakásunk stílusához, az ízlésünkhöz leginkább illeszkedő megoldást.

A tolóablakok fajtái

Ami az elérhető változatokat illeti, azok nagyszerűen kielégíthetik mindenki igényeit helytől, esztétikától és egyéb elvárásoktól függően. Alapvetően egy, két és háromrészes tolóablakok szerezhetők be a piacon.

Az egy részből álló ablakok a leggyakoribbak a háztartásokban. Ezek egyetlen elemből állnak, vagyis az ablak felfelé, vagy lefelé tolható és húzható és így tudjuk a szellőztetést megoldani. A kétrészes ablakok hasonlóak ezekhez, azzal, hogy itt két egymás mellett elhelyezett lapot találhatunk, amelyek jobbra és balra nyithatók és zárhatók, vagyis ennél a típusnál hatékonyabban tudjuk szabályozni a légáramlás irányát és erősségét.

Léteznek három elemből álló tolóablakok is. Mivel ezek nagyobb méretűek a három elem miatt, lakásokban ritkábban fordulnak elő, inkább irodaházakban, nagyobb helyiségekben láthatóak. Általában úgy néznek ki, hogy van egy nagyobb középső táblájuk és két kisebb szélső, amelyekkel szabályozható a szellőztetés iránya, mértéke.

Mint minden nyílászáró, így a tolóablakok esetében is fontos, hogy azok könnyen tisztíthatóak legyenek. Ilyen szempontból beszélhetünk a síkablakokról, amelyeknek a felületei egymás mellett csúsznak. A felület teljes egészében mozgatható, így a tisztításuk is egyszerű.

Ilyen szempontból a legjobb megoldást a kiemelhető szárnnyal rendelkező ablakok jelentik, hiszen itt, ahogy a neve is mondja, a szárnyat kiemelhetjük és kényelmesen le tudjuk tisztítani.

Mint láthatod, a tolóablakok a lehetőségek széles skáláját kínálják, ha még nem tudod, milyen ablakokat építs be az otthonodba, érdemes ezen a megoldáson is elgondolkodni.
Fotó: pixabay.com

A rovat további cikkei