Legényfogó
Otthon

Szobanövények, amelyek a félárnyékos helyiségekben is jól érzik magukat

A napjainkban zajló változásokat a hazai kertáruházak forgalma is tükrözi, a megváltozott élethelyzet ugyanis egyre többeket ösztönöz a szabadtéri kertészkedésre, de egyre több és többféle szobanövényt vásárolunk. Nemcsak otthonosságot árasztanak, de a gondozásuk segít elterelni a körülöttünk zajló problémákról a figyelmet. Azonban a vásárlás előtt érdemes a lakásunk adottságaival is tisztában lenni, mivel az egyes növényeknek különböző igényei vannak. Egyesek kifejezetten napfénykedvelők, viszont számos olyan növény van, amelyik félárnyékban is jól érzi magát.

Már a tavalyi évben is a vásárlók kedvencei közé tartozott az orchidea, amely idén is a legnépszerűbb virágok egyike. A Phalaenopsis orchidea mellett szép számban fogytak 2019-ben a különféle broméliafélék, vagy a hosszan virágzó Begonia elatior hibridek, valamint a kála, amely az örök kedvencek közé tartozik.

A zöld növényekből a pálmák, a dracéna, és az anyósnyelv is népszerű, de egyre többen választanak a nagyobb méretű otthonokba a különféle trópusi növényekből is.

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódva ilyentájt sokan vásárolnak a különböző színű karácsonyi kaktuszból, amely kifejezetten hálás virág, vagy mikulásvirágot és pompás cikláment.

Sokaknak olyan elhelyezkedésű a lakása, amely nem kap elég napfényt. Ez a tény az egyes szobanövények számára különösen az őszi-téli rövid nappalok idején bír jelentőséggel. A gyenge beltéri viszonyok jelentősen meghatározzák, hogy milyen növényekből érdemes betárazni, mivel minden hobbikertész számára szomorú, ha a növénykéje rövid idő alatt tönkre megy.

Legényfogó

Legénypálmaként is ismert, nemcsak dekoratív, de egyben az igénytelen növények közé tartozik. Csak a mértékletes öntözést szereti, ugyanakkor ne állítsuk huzatos helyre ezt az igen kedvelt növényt.

Szerencsebambusz

A nagyobb lakásfelszerelési áruházakban is kapható növény nemcsak üde színfoltja lehet az otthonunknak, de könnyen alkalmazkodik még a fényszegény viszonyokhoz is, csupán öntözésre van szüksége. El sem kell ültetni a földbe, egyedül arra ügyeljünk, hogy gyökerei folyamatosan vízben álljanak.

Dracéna

Több fajtája kapható, kevés gondozást és locsolást igényel. Elviseli a fényszegény viszonyokat, de a világosabb helyeken azért gyorsabban képes fejlődni.

Anyósnyelv

Az akár méternyire megnövő növény kedveli a fényszegény viszonyokat, és nem igényel különösebb gondozást.

Lándzsarózsa

Ez a bromélia fajta annak ajánlható, aki az üde zöld mellett a színes virághoz is ragaszkodik. Jól viseli a fényszegény viszonyokat.

A rovat további cikkei