Kert Lakberendezés

Raklapbútor teraszra

A raklapból készített bútorok manapság reneszánszukat élik, hiszen egyedi megjelenést kölcsönöz a lakás különböző részeinek így a teraszoknak is. De költségtakarékos megoldást is jelent azok számára, akik ragaszkodnak a természetes anyagokhoz, mint a fa.

A raklapbútor összeállítása

A raklapokból készült bútorok egyre népszerűbbek, hiszen az egyszerű változatokat az ezermesterek könnyen elkészíthetik, mivel a fakereteket elegendő egymáshoz állítva összerögzíteni. A háttámlákat sem kell dönteni, így a terasz sarkába gyorsan összeállítható akár egy sarokgarnitúra is.

A foteles garnitúrák, kettős szófák esetében a kényelem miatt már érdemes a háttámlákat döntéssel rögzíteni. Ha igényesebb kerti raklap garnitúrát szeretnénk, ahhoz inkább az elemekre bontott deszkákból állítsuk össze, egyrészt kevésbé dominál a raklapbútor jellegzetessége, másrészt, a különböző színű deszkákból változatos színkonstrukciót hozhatunk létre. Ebben az esetben azonban jóval több raklapra lesz szükség.

Kezelés csiszolással, felületkezeléssel

Először a nyers raklap felületét csiszoljuk simára, végezhetjük géppel, de csiszolóvászonnal is megoldható. Jobb a csiszolópapírnál, de a tökéletes eredményhez legalább 3 félét vásároljunk:

  • Nagyoláshoz és a szálkátlanításhoz: P 60-as szemcseméretű csiszolóvászon;
  • Finomításhoz: P 100-as szemcseméretű csiszolóvászon;
  • A festések közötti csiszoláshoz P 180-as szemcseméretű csiszolóvászon szükséges.

A natúr raklapbútort felületkezeléssel kell ellátni, érdemes gomba és penész gátló anyaggal kezelni. Az üzletekben különböző színű festékek, színes lazúrok segítségével időjárásálló, és egyedi bútorkombinációt alakíthatunk ki.

Ez is érdekelhet: beépített terasz ötletek

Megfelelő kiegészítők

Nemcsak a nappaliban, de a kertben történő pihenés és heverészéshez fontos a kényelem. A raklap bútorokhoz különböző méretű és színű szivacsbéléssel ellátott huzatok vásárolhatók meg. A párnák jóval kedvezőbb áron kaphatók, és a különböző színkombinációkkal hangulatos, egyedi teret alakíthatunk ki.

Egyéb felhasználási ötletek

A raklapokból alacsony asztalkákat, és egyéb használati tárgyakat készíthetünk, amelyek jellegükben igazodnak az ülőalkalmatosságokhoz, másrészt praktikusan ki is használhatók. Kis tervezéssel a hely méretétől függően dobogót, polcos rakodóhelyet, virágtartót készíthetünk, de jól mutat virágok és zöldségek számára magaságyásként, vagy kisebb sziklakert, és homokozó oldalszegélyeként.

Manapság egyre többen vágnak bele a komposztálásba. Gyorsan összeállítható négy raklap felhasználásával a komposztáló keretszerkezete, amelyet elegendő erős fóliabéléssel ellátni. A magaságyás a kert bármelyik pontján elhelyezhető, de még a földdel való feltöltése előtt állítsuk be a végleges helyére.

A rovat további cikkei