Orchidea
Kert

Orchidea kiváló ajándék lehet a hobbikertészek számára

Az orchidea a legnépszerűbb növények közé sorolható, számos fajtája létezik. Az orchidea rajongók tábora egyre szélesebb, és a közismert fajták- lepkeorchidea, papucsorchidea, majomorchidea mellett a  botanikai orchideák iránt is egyre többen érdeklődnek. Az orchidea nevelése azonban igényel bizonyos jártasságot.

Az orchidea trópusi növény, így a megfelelő tartásához speciális feltételek szükségesek. Hasonlóan más növényhez az évnek csak egy bizonyos időszakában gyönyörködtet a virágaival, azonban a látvány kárpótolhat a fáradtságért. Vannak kevésbé igényes fajták, amellyel bárki sikerrel próbálkozhat, de a botanikai orchideák nevelése türelmet és tanulást- megfelelő feltételeket is – kíván. Az orchidea fajok igen népes családba tartoznak: nagyjából ezer nemzetség és harminc ezer faja, valamint hetvenezer hibrid ismert. A nemzettségeken belül különböző keresztezés miatt folyamatosan növekszik az orchidea hibridek és kultivároknak a száma világszerte – rajongók legnagyobb örömére.

Jó tanácsok az orchidea vásárlásához

Az otthonokban általában a Phalaenopsis nemzettséggel találkozunk, egyrészt nagyon tetszetős, másrészt a különleges orchideákhoz képest megfizethető, és viszonylag könnyen nevelhető. Azonban a sikeres tartása már a vásárlásnál eldőlhet.

Lehetőleg olyan növényt válasszunk, amely egészséges és bőséges zöld levelekkel rendelkezik, és semmilyen foltosodás vagy sérülés sem látható. Ezek a tünetek a későbbiekben is a fényhiányra utalhatnak. Amit feltétlenül vizsgáljunk, meg az a gyökérlabda, valamint a zöldes, fényes hajtásokat kell szemügyre venni. A későbbi bőséges virágzást a növényen látható bimbók száma mutatja, ezért olyan növényt válasszunk, amely sok bimbóval rendelkezik.

Mivel az orchidea rendkívül fagyérzékeny, különösen a téli vásárlás esetén alaposan becsomagolva szállítsuk haza. Kerüljük a közvetlen napfényt, és a szélsőséges hőmérséklet változást – a hideget és a meleget egyaránt. Nem baj, ha csak kisebb a cserepe, sokáig nem kell gondoskodni az átültetésről. Mindig átlátszó cserépben neveljük, mert az könnyebben átengedi a fényt.

Az orchidea gondozása

A különböző fajok eltérő tájolású helyeket kedvelnek, ezért a vásárlás után feltétlenül kövessük a használati utasítást a hosszú élettartam érdekében. Az orchideák általában napközben 22-27 Celsius fokú, míg éjszaka a 18 Celsius fokú helyiséget kedvelik. A közvetlen napfénytől óvjuk meg. Ami biztos, hogy rendkívül kedvelik a legalább 50 százalékos páratartalmat, amelyet különösen a száraz, meleg központi fűtéses lakásokban nehéz biztosítani. A növényeinket mindig speciális, a számukra kialakított cserépben tartsuk, és folyamatosan gondoskodjunk permetezéssel a megfelelő nedvességről. Gondozási problémára- kevés öntözésre utal, ha a levelek ráncosodnak, és a gyökerei ezüstös szürkévé válnak.

A rovat további cikkei