falfestés
Lakásfelújítás

Nehézségek, amelyek a házilagos falfestés során gyakran felmerülnek

A felújítási munkák egy részéhez szakember szükséges, azonban a falfestés akár házilag is kivitelezhető. A tartós és esztétikus munka érdekében érdemes tisztában lenni a gyakoribb problémákkal, amellyel sokan szembesülnek. Fontos, hogy a gyártó használati utasítását, és mennyiségi ajánlását mindig tartsuk be!

A szín kiválasztása

A festék és a színének kiválasztása nem könnyű feladat, a festékáruházakban található kis felületű minták alapján nem egyszerű az otthonunkhoz harmonizáló színt kiválasztani. Érdemes megalapozott döntéshez többféle színmintát megtekinteni, a végeredmény sokszor másként hat nagyobb felületen alkalmazva, és csak a helyi fényviszonyok ismeretében vásároljunk. Végezzünk próbafestést legalább 1 m2-es felületen. Teljes száradás után pontos képet kapunk, hogy sikerült-e az áhított színárnyalatot elérni. Való igaz, hogy ezek a tevékenységek időigényesek, de a végeredmény szempontjából megéri. A festékek számtalan színárnyalatban kaphatók, a legtöbb festék keverő cég vállal utánszínezést, erről a bekeverés előtt feltétlen tájékozódjunk. Érdemes a divatszínekkel csínján bánni, hiszen egy dinamikus modern árnyalat lehet, hogy a katalógusban látható szobabelsőn remekül mutat, azonban nagyon fontos, hogy az otthon lakói számára melegséget, és harmóniát biztosítson. A trendek évente változnak, ezért mérlegeljük, hogy hosszabb-rövidebb időtartamra a kiválasztott színben kellemesen élnénk-e.

A fal állapotának felmérése, és előkészítése

A hamar munka ritkán jó, ez a szólás a falfestésre is igaz. Míg egyes országokban igen gyakran 1-2 évente tisztasági festést végeznek, addig a magyar otthonokban csak öt évenként kerül sor. Ha már végezzük, akkor érdemes rá időt szánni, és a technológiai lépésekre ügyelni, így az előkészítő munkálatokra, a takarásra, és az alapozásra.

A festék mennyiségének kalkulálása

Ha sikerült a megfelelő színt kiválasztani, hátra van a megfelelő mennyiség megvásárlása. Sok gondot és rohangálást takaríthatunk meg, ha a munkálatok előtt alapos kalkulációt végzünk: a gyártók az adott festékhez pontosan feltüntetik az adott felületre vonatkozó festékmennyiséget, ezt az utasítást feltétlenül tartsuk szem előtt. Általánosságban az egyszeri fedéshez egy kilogramm festék szükséges, amely 6-8 négyzetméteres felületre elég. Jó tudni, hogy két réteg általában nem biztosít tökéletes fedést, ezért javasolt a három festékréteggel kalkulálni.

A mennyezetfestés igényel némi jártasságot

A falfestés legnehezebb fázisa a minőségi plafonfestés kivitelezése. A kevésbé gyakorlottak számára hasznosak a következő segédeszközök, mint a teleszkópos nyél, a festőhenger, illetve a festék lehúzó rács is nélkülözhetetlen a munkálatokhoz.

A rovat további cikkei