dugulás
Lakásfelújítás

Mit tegyünk akkor, ha alig folyik le a kádban vagy zuhanyzóban a víz?

Nincs is annál szebb, egyúttal megnyugtatóbb látvány, mint amikor fürdés, zuhanyzás után a víz örvénylően távozik a lefolyón keresztül, mindenféle nehézség és fennakadás nélkül.

Viszont nem ritka az a jelenség, amikor ez a lendület megtörik, és a víz lefolyása komótossá, túlságosan lassúvá válik. Bár reménykedhetünk abban, hogy a helyzet majd javul, de a realitás, és főképp a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem az a probléma, ami csak úgy, rásegítés nélkül, magától megoldódik. Na, de azért az korántsem mellékes, hogy hogyan próbáljuk orvosolni a felbukkanó gondot.

Óvatosan a kemikáliákkal!

A csapból is víz helyett a különböző dugulás duguláselhárítás témájú reklámok folynak. Se szeri, se száma azoknak az anyagoknak, amiket a gyártóik úgy hirdetnek, hogy minden gócot fel- és megoldanak. Elég belőlük pár csepp vagy egy erősebb löttyintés, aztán néhány óra elteltével máris helyreállhat a régi rend. Szép elgondolás, idilli kép, de a legtöbbször a fent ecsetelt forgatókönyv nem valósítható meg. Ráadásul nem egyszer ezek a vegyszerek több gondot okoznak, mint amennyit segítenek. Úgyhogy jó, ha résen vagyunk, amikor úgy véljük, hogy majd a kémia a megmentésünkre siet. Mert ez, a legkevésbé sem biztos.

Nyilván nem mindegy, hogy a dugulás milyen természetű. Ha a csövek elzsírosodtak, valamilyen lerakódástól terheltek, akkor hangsúlyos, hogy milyen fajtájú vegyszer kerül a rendszerbe. Sokan ott követik el a legnagyobb hibát, pusztán jó szándékból, hogy lendületesen megdöntik az üveget. Ekkor lényegesen több szintetikus anyag kerül a lefolyóba, mint ami normális, ezáltal a textúra megváltozik. Nem egyszer ekkor betonozódik be igazán a dugulás, köszönhetően a megdermedő, megszilárduló, vagy egyszerűen akadályt képző vegyszernek.

A házi praktikák megbízhatatlanok?

Természetesen nem. Ellenben a szakszerű segítség igénybevétele nem okozhat csalódást, és főképp nem generálhat további problémákat. Ráadásul megelőzésnek is tökéletes.

A rovat további cikkei