főzőlapbekötés
Lakásfelújítás

Mire kell figyelni a főzőlap bekötése során?

A főzőlap bekötése első ránézésre nem tűnik bonyolult feladatnak, de ha maga a bekötés talán nem is az, azonban a készülék sokszor magas teljesítménye miatt, minden esetben szükséges a megfelelő villanyszerelői háttérismereteknek a megléte. Ahhoz, hogy a készülék optimális teljesítményen és mindenekelőtt biztonságosan legyen képes üzemelni, figyelemmel kell lenni bizonyos elektromossággal kapcsolatos szempontokra. Nézzük is meg röviden, melyek azok, amelyekre a főzőlap bekötése során figyelmet kell fordítani!

Hogyan történik a főzőlap bekötése?

Elsősorban azt kell szem előtt tartanunk, hogy a főzőlap bekötését követően egy viszonylag nagyobb fogyasztó fog az otthoni elektromos hálózatra csatlakozni. Ez pedig megköveteli egyfelől a hálózat megfelelő mértékű maximális áramfelvételét, másfelől annak az áramkörnek a biztonságát, amelyre a berendezés a működése során csatlakozni fog.

Már rögtön az elején szükségünk lesz a villanyszerelői ismeretekre, ugyanis meg kell vizsgálni az elektromos hálózatot, amennyiben pedig szükséges, el kell végezni a teljesítmény bővítést az amperszám növelésével. Adott esetben ez lehet az egész munkálat legköltségesebb eleme, de ezen túl is felmerülhet például egy biztosítéktábla csere, a saját, szintén viszonylag magasabb áraival.

A főzőlap bekötése során figyelemmel kell lenni továbbá arra is, hogy a készülék kizárólag önálló áramkörről üzemelhet. Ez annyit jelent, hogy arra más fogyasztó nem csatlakozhat és megszakítás nélkül kell elvezetni a tűzhely és a biztosítéktábla között.

Valamint a túláram mellett, a szivárgó áram elleni védelem felől is gondoskodni kell, ami annyit tesz, hogy a hálózatnak rendelkeznie kell az úgynevezett fi-relével. Biztosítani kell a leválaszthatóságot is, azaz a fázis vezetők mellett, a nulla vezetőt is meg kell szakítani.

A fentiekből jól látható, hogy a főzőlap bekötése megköveteli bizonyos háttértudás ismeretét, hogy a berendezés megfelelő és biztonságos módon csatlakozhasson egy erre alkalmas elektromos hálózatra. Ezért minden esetben a legjobb, ha egy tapasztalt szakemberre bízzuk ezt a feladatot!

A rovat további cikkei