ablak
Otthon

Mire érdemes figyelni a műanyag nyílászárók takarításánál?

A műanyagot sokunk tartja környezetszennyező anyagnak, viszont ha nyílászárókról van szó, akkor be kell vallanunk, hogy örülhetünk a létezésének. A nagy előnyük az, hogy a beszerelés után meglehetősen keveset kell foglalkozni velük, ezáltal nagyban megkönnyítik az életünket, arról nem beszélve, hogy ha jó minőségű nyílászáróról van szó, akkor a gáz, illetve a áramszámlánkat is lecsökkentheti. Ráadásul, ha mindössze pár dologra oda tudunk figyelni, akkor éveken át megőrzik az újszerű állapotukat. Összevetve a kettőt, mindenképpen érdemesebb műanyagból megoldani az ilyesmit, mint fából, hiszen az sokkal időigényesebb és bonyolultabb lehet a fenntartása.  A VEKA műanyag nyílászáró profil gyártó szerint alapvetően kevesebb figyelmet igényelnek a műanyagból készült keretek a fa tokokhoz képest.

Ablakkeretek

Ablakok esetében két dologra kell odafigyelnünk. Magára a folyadékra, amit az ablakkeretre kenünk, illetve a kendőre amivel azt eloszlatjuk. A tisztítószer semmiféleképpen se legyen maró hatású, hiszen az kárt tehet magában az ablakkeretben is. Érdemes megfigyelni a folyadék szemcsésségét is, mivel ha homok, vagy egyéb szennyező anyagok kerültek a folyadékba, akkor felkarcolhatják a műanyagot. Ha pedig kendőt kell választanunk, akkor a lehető legpuhábbat használjuk.

Szigetelés és vasalatok

Nagyon kevesen szánják rá az idejüket, hogy a szigetelést és a vasalatokat is leellenőrizzék, továbbá helyesen tisztítsák. Ha valaki ezt rendszeresen megteszi akkor könnyen éveket is tud az adott nyílászáró élettartamához adni. Arról nem beszélve, hogy a szigetelés minősége nagy hatással van a számláinkra is.

Ezeket a lépéseket elég évente egyszer is elvégezni, a fűtésszezon előtt, azonban ha valaki biztosra akar menni, akkor probléma nélkül évi kétszer is lehet őket alkalmazni.

Az első amit érdemes megtenni, hogy ellenőrizzük a gumikat. Ezek idővel megkeményedhetnek, besűrűsödhet az anyaguk, ezáltal akár saját maguk által is megtöredezhetnek, arról nem beszélve, ha még más külső hatás is éri őket. Ahhoz, hogy ezeket revitalizáljuk glicerint vagy gumiápolót kell használni. Ezeket vékony rétegben fell kell vinni a gumira, majd hagyni őket hatni. A változás egyből egyértelmű lesz.

Emellett a vasalatokat is érdemes alkalmanként megolajozni. Ha recsegést, vagy akadozást észlelünk, akkor mindenképpen szükséges pár csepp műszerolajjal kezelni a helyzetet, hiszen ezek hosszabb távon is okozhatnak gondokat. Habár nem érdemes megvárni, amíg egy nyílászáró eljut erre a szintre.

Apró rések

Sajnálatos módon az apró réseket nehéz tisztítani, pedig szükséges volna a fűtésszezon idején. Ilyenkor könnyen alakulhat ki párásodás az nyílászárón belül is, ezáltal utat adva a penészgombák fejlődésére. Emiatt érdemes rendszeresen szellőztetni és elkerülni a párásodást. Ajánlott naponta legalább 10-15 percre nyitva hagyni a nyílászárókat emiatt.

A rovat további cikkei