bicikli lakat
Vásárlás

Milyen bicikli lakatot érdemes választani?

Bicikli lakatra óriási szükségünk lehet, ha szeretnénk megóvni vasparipánkat az illetéktelen kezektől. Egy kerékpár manapság már egyáltalán nem olcsó, az alapmodellek is több tízezer forintba kerülnek. Pláne, ha igyekszünk folyamatosan fejleszteni, javítani a biciklit.

Sajnos vannak helyzetek, amikor kerékpárunkat magára kell hagynunk. Ekkor jön jól egy kiválóan működő, biztonságos bicikli lakat. Az alábbi cikkben megnézzük a leggyakoribb zárfajtákat és kivesézzük azok előnyeit és hátrányait.

Bicikli lakat típusok működés szerint

Még egy atombiztos bicikli lakat sem lopásgátló, de lényegesen csökkenti az eltulajdonítás esélyét. A megfelelő zárral nagyban növelhetjük a biztonságot. Számos típus létezik, melyek tulajdonságaikban eltérnek egymástól.

A bicikli lakatok lehetnek a jól ismert kábelzárasak, azon belül is egyforma kulcsosak, különböző kulcsosak és számzárasak. Vannak továbbá lánczáras, U-alakú és összehajtható lakatok. Ilyen bicikli lakatok  megvásárlásával nem kell tartanunk attól, hogy kerékpárunkat eltulajdonítják.

A kábelzáras lakat a zárak legrégebbi, legelterjedtebb változata. A kábelzár előnye, hogy könnyű, kis helyen is elfér és nyilvánvalóan olcsó is. Hátránya ugyanakkor az alacsony szintű biztonság, melyet nyújtani képes. Ilyen bicikli lakat csak a kis értékű biciklik lezárására lehet alkalmas és csak abban az esetben, ha rövid időre hagyjuk magára kétkerekű járművünket. Ha a kulcsos típus helyett számzárasat választunk, attól sem kell tartanunk, hogy elvesztjük vagy otthon felejtjük a kulcsot.

A lánczár már sokkal biztonságosabb és erősebb is, mint egy kábelzár. Ennek oka, hogy a lánczár nehéz acélból készül, ezért azonban sportoláshoz vagy hosszabb távú túrákhoz nem igazán ajánlott. Ha azonban a lépcsőházban vagy a garázsban zárnánk le a biciklit, tökéletes választás. Nem kell félni attól, hogy a lánczár esetleg megkarcolja a bicikli fényezését, festését, hiszen a láncot védőburkolat veszi körbe.

A kerékpár lakatok következő típusa az U-lakat, melyek rendkívül biztonságosak, nem könnyű feltörni őket és akár egyszerre több kerékpárt is képesek lezárni. Ezzel szemben azonban nehezek és nem hajthatók össze, így embert próbála feladat a hordozásuk. Sportoláshoz vagy hosszú útra egyáltalán nem ajánlottak.

A legutolsó típusú bicikli lakat, melyet megnézünk, az összehajtható zár. Ez az a típus, mely az említett zárfajták összes előnyös tulajdonságát egy termékben egyesíti. Egyszerre könnyű, biztonságos és helytakarékos annak köszönhetően, hogy kisméretűre hajtható. Mivel acéllemezből készül, szinte lehetetlen feltörni. Ezért azonban nagy árat kell fizetni: meglehetősen drága és a súlya is nagy.

Láthatjuk, hogy számos típusú bicikli lakat létezik. A választás során mérlegeljük azt, hogy hol és mennyi ideig tárolnánk a kerékpárt, mennyire fontos számunkra a biztonság, milyen gyakran, illetve mekkora távra használjuk a járművet, valamint azt is, hogy mekkora összeget szánnánk bicikli lakat vásárlásra. A legegyszerűbb, legolcsóbb zár is jobb azonban a semminél.

A rovat további cikkei