kerti magaságyás
Kert

Miért hasznos kerti magaságyást telepíteni otthonra?

Nincsen elegendő hely kertjében, de szívesen színesítené azt növényekkel? Esetleg fűszernövényeket vagy palántákat gondozna? A kerti magaságyások valódi ékei lehetnek akármelyik kertnek vagy terasznak, valamint kényelmesen, helykímélően és hatékonyan teszik lehetővé a növénytermesztést. Tegye otthonossá és hasznossá teraszát a különféle dekoratív magaságyások segítségével! Cikkünkben bemutatjuk, hogyan!

Mi is az a magaságyás?

A kerti magaságyás a földtől 60-80 centiméterre kiemelt ágyás, amelyet általában egy dekoratív keret határol. Az ágyást általában különböző minőségű talajokból, komposzt rétegezéséből állítják össze. A magaságyások általában kis helyigényű, sok gondoskodást igénylő növények elhelyezésére alkalmasak.

Ezért hasznos magaságyást készíteni otthonra!

A magaságyások telepítése az egyik leghatékonyabb és leginkább költségkímélő módja a növénytermesztésnek. Ennek oka, hogy a különféle magaságyások kis helyen is elférnek, viszont nagyobb hatékonysággal takaríthatjuk be a palánták terméseit. A kerti magaságyás öntözéséhez kevesebb vizet szükséges felhasználni, mint a hagyományos ágyások esetében, sőt, a rétegezésnek hála jobban is tartja a nedvességet. Ugyancsak a gondosan rétegzett földnek hála gyorsabban és hatékonyabban takaríthatók be a különféle palánták termései, a fűszernövények, vagy szimplán csak egészségesebb növényeket nevelhetünk. A házi növénytermesztéssel alapvetően megspórolhatóak a különféle zöldségekre, gyümölcsökre vagy fűszerekre költött összegek, valamint elkerülhető ezeknek a növényeknek a nem megbízható forrásból történő beszerzése. A magaságyások esetében ez akár egy kisebb teraszon is lehetséges, így mindenképp érdemes kipróbálnia Önnek is!

Mire kell figyelni a magaságyások készítésekor?

Habár a magaságyás összerakása nem igényel szakértelmet, mégis vannak olyan tényezők, amelyekre ügyelni kell az összeállításkor. A magaságyás magasságát a talajtól 60-80 cm-re érdemes tervezni, szélességét tekintve pedig olyan méret a legideálisabb, amit könnyen át tudunk érni. Ezek a szempontok a praktikusságot és a kényelmet szolgálják. Az ágyás elhelyezésére is érdemes ügyelni, amely leginkább attól függ, hogy milyen növény kerül majd bele, és azok milyen fényigénnyel rendelkeznek. Minden növény más igényt képvisel, így érdemes ennek tudatában kiválasztani a megfelelő helyet a magaságyás számára.

A kerti magaságyások rétegezése

A magaságyás minőségét tekintve a legfontosabb szempont annak megfelelő közegfeltöltése, a rétegrend megfelelő kialakítása minőségi anyagokból. Az első réteg kialakítása a szerves anyagok rétegezése, mint például kezeletlen ágak, gallyak. Ezekre azért van szükség, mert az ágak képesek a vizet felszívni, melynek segítségével nedvességet tudnak megtartani. Az ágak összetömörítve kerüljenek a második réteg alá! A második réteg nitrogénben gazdag legyen, tekintve, hogy a fa bomlása nitrogént von el, ezen anyagra viszont a legtöbb növénynek szüksége van. Ezt az anyagot a trágya, komposzt, levágott fű tartalmazza. Itt fontos megjegyezni, hogy trágya esetén már komposztált trágyát használjunk, mert a bennük lévő kórokozók az emberre veszélyesek! A szerves anyagok bomlása hőt termel, mely segíti a növényeket a gyorsabb fejlődésben. Valamint, ez a hő segít, hogy akár hűvösebb időben is sokkal korábban elkezdhessük nevelgetni növényeinket vagy palántáinkat. Harmadik rétegként a föld takarás következik. Ezt a réteget feltölthetjük akár a kertből származó rosszabb minőségű földdel, hiszen a korábban az ágyásban elhelyezésre került hasznos anyagok javítják a minőségét. A fedésére használhatunk szalmát vagy mulcsot, ez a takarás segíti a nedvesség megtartását, illetve a nem kívánt gyomok ellen is segítséget nyújt.

Helyezze Ön is a növénytermesztést egy magasabb szintre és válassza ki a kertjéhez vagy a teraszához leginkább illő magaságyást a Suni Kft kínálatából! A különböző formájú és méretű dekoratív kerti magaságyások között biztosan Ön is megleli a számára legideálisabbat!

A rovat további cikkei