lakásfelújítás
Ingatlan

Megéri eladás előtt felújítani lakásunkat?

Véleményem szerint csak a mértékletesség számít. Igen, megérheti kissé felfrissíteni a lakásunkat. Némi plusz színnel kifesteni, néhány rosszul működő kilincset, vagy csöpögő csapot kicserélni megérheti. Nem gondolom, hogy ezek árát plusszként rá kellene tenni a kínálati árra.

Nem itt térül meg a munkánk, hanem gyorsabban tudjuk majd az értékesítést lezavarni. Jó, ha az érdeklődőt nem a friss festékszagba hívjuk. Várjuk meg, amíg minden megszárad, nehogy igyekezetünket félreértsék, és azt higgyék, hogy valamilyen komoly hibát szerettünk volna elrejteni.

Lényeges hibalehetőség, ha túl sokat költünk egy-egy adott ingatlanra. Általában ez akkor következik be, ha hosszú távra tervezünk egy adott ingatlannal, majd családi körülmények, vagy igények másképpen hozzák, és mégis meg kell válnunk az otthonunktól.

Érdemes azért meggondolni mielőtt költekezünk, és csak halványan belegondolni, mit is tudnánk kezdeni a beépített anyagokkal és bútorokkal. Sok helyen több milliós, beépített és gépesített konyhabútorral találkozhatunk, sokan a beépített szekrényekre költenek sokat, de vannak olyan lakások, ahol már a burkolatok is nagyon komoly értéket képviselnek.

Fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy hiába veszünk egy belvárosi  ingatlanba 5-10 millióért extrákat, a lakás még mindig csak az eredeti érték körül fog elkelni. Gondoljunk bele, nekünk is van egy egyedi elképzelésünk az otthonos berendezésről, kedvenc színeink és ehhez megfelelő kialakítások, ami az életvitelünknek megfelel. Nem várhatjuk el, hogy ezt valaki megvegye. Általánosan gyorsabban kelnek el a – reális árú – felújítandó lakások, mint a felújítottak.

A rovat további cikkei