kis szoba térkihasználás
Lakberendezés

Maximális helykihasználás a szobákban

A praktikusság nem csak a kis garzonlakások sajátja. A hatalmas polgári lakásokban ugyanúgy szükség van a megfelelő térkezelésre. Minden bútornak és használati dolognak meg kell találni a helyét, mert így a káosz és a rendetlenség könnyedén elkerülhetővé válik. A kis és tágas terekben egyaránt fontos, hogy elkerüljük a zsúfoltságot. Lakásunk berendezésekor mindig az alapbútorzatot helyezzük el, illetve válasszuk ki milyen hatást szeretnénk elérni.

A praktikusság ott kezdődik, hogy a bútorok elhelyezése használatuk gyakorisága és megközelíthetősége alapján történik. Minden helyiségnek megvan a maga fő funkciója és mindvégig ezt kell szem előtt tartani. Természetesen egy fürdőszoba esetén ez jóval egyszerűbb, mint egy többfunkciójú nappali esetében. A maximális helykihasználás azt a határt jelenti, amikor megtaláljuk azt a funkcióelvű berendezési módot, ami minden sarkot kihasznál, de mégsem hat tömötten. A kis terekben néhány jól kitalált megoldás nagyon megkönnyítheti a mindennapokat.

Mondok egy pár példát. Egy hatalmas nappaliban a kanapé környékén jól mutat egy nagy felületű, esetleg valami tárolási lehetőséggel megspékelt dohányzóasztal. Ezzel szemben egy kisméretű nappaliban inkább jó megoldás egy kisebb méretű, esetleg összecsukható, vagy könnyen áthelyezhető darab. Ilyen a székek kérdése is. Egy tágas amerikai típusú nappaliban egy hatszemélyes étkezőasztal a stílusunknak megfelelő székkel a családi ebédek hangulatos helyszíne lehet. Egy kis – például a konyha egyik sarkába elrejtett – étkező-sarkocskában jobb, ha például összecsukható vagy elrejthető asztalt és székeket helyezünk.

A nagy tér sokszor igényli a nehezebb testesebb bútorokat, míg a kis térben a filigránabb, könnyedebb hatású tárgyak mutatnak igazán jól. A helyes arányokat betartva a könnyed stílus minden méretű lakás sajátja lehet.

A rovat további cikkei