fakezeles
Lakásfelújítás

Lúgos, szappanos vagy olajos, viaszos fakezelés?

Lakásfelújításkor szinte minden esetben találkozunk valamilyen fafelület felújításával vagy kezelésével. Most a fa felületkezeléséről szeretnék néhány gondolatot írni. A tömörfa felületeket általában olajjal, majd viaszokkal kezeljük, viszont vannak olyan világos tónusú fafajták, amikor ajánlottabb lenne a lúgos, szappanos kezelést választani.

A gyümölcsfáknál (dió, cseresznye stb.) és a sötét tónusú (tölgy, éger, vörösfenyő) típusoknál valóban érdemesebb az olaj-viasz párost választani. Ez a technika feltüzeli a felületet, mely ennek hatására tovább érik és fokozatosan tovább sötétedik. A felület ezáltal karakteresebbé válik.

fakezelés

Lúgos-szappanos kezelés inkább a világos, szinte fehér tónusú fafajtáknál (juhar, nyír, fehér fenyő stb.) ajánlott, hiszen itt nincs feltüzelhető alapszín. Ezek a fafajok sárgulásra hajlamosak, ezt a folyamatot olajos kezeléssel csak elősegíthetjük. Ha szeretnénk ilyen sárgás, szinte mézszínt elérni, az olaj a megfelelő választás.

Viszont, ha inkább a fa eredeti, világos színét szeretnénk megtartani, jobb, ha a lúgos kezelésnél maradunk. Ez a fa eredeti színét megtartja, sőt a használat során tovább világosítja. A lúgos kezelés a fának csak egy vékony bevonatot ad, hatása inkább a kezeletlen fával lesz megegyező. Ez természetesen gyorsabban szennyeződő bevonat, mint az olajos, de az olajosnál könnyebben ápolható és megújítható.

A rovat további cikkei