leander
Kert

Leander őszi metszése

A leander egészséges fejlődéshez rendszeres gondozásra és bizonyos időszakonként metszésre van szükség. A metszésre alkalmas évszak az ősz, és a tavasz, nyáron viszont csak kisebb metszésekre van szükség. Az őszi metszéssel egyrészt kisebb helyet foglal el, másrészt megszabadíthatjuk a betegséget hordozó, vagy öreg hajtásoktól, és a formáját is csinosíthatjuk.

A leander (Nerium oleander) hazánkban is kedvelt mediterrán növény. Gondozása nem olyan bonyolult, a hobbikertészeknek főként a kártevők elleni védekezés szokott problémát okozni. Metszésével is érdemes megismerkedni, ezzel biztosíthatjuk a dús egészséges hajtásokat, valamint a bőséges virágzást. Hogy pontosan mikor a legideálisabb, abban igen eltérő véleményeket is olvashatunk.

leander őszi metszése

A leander metszése ősszel

Tavasz mellett az ősz is alkalmas a metszési munkálatok elvégzésre, de tudni kell, hogy az időpont, a  virágzását is befolyásolja. A leander őszi metszése mellett szól, ha tavaszra ütemezzük, akkor igen valószínű, hogy csak mérsékelten vagy egyáltalán nem hoz virágokat. Az őszi metszés szerepe a teleltetés előtt, hogy a növénynek elegendő ideje marad arra, hogy megerősödjön. Fontos, hogy ne halogassuk túlságosan, hiszen az októberi időjárás igen kiszámíthatatlan, ráadásul a metszés után, ha új hajtások fejlődnének ki, azok nem lesznek ellenállók.

Metszés típusok:

  • 2/3-os metszés

Gyakori probléma idősebb leandereknél, hogy erőteljes visszavágásra van szükség a növény fiatalítása, és virágoztatása érdekében. A hajtások 2/3-át általában az öreg, megnyúlt leandereknél vágjuk vissza.

  • 1/3-os metszés

Ilyenkor jellemzően a hajtások csúcsait távolítjuk el a bőségesebb virágzás érdekében.

  • 1/2-es metszés

A hajtások felét általában dúsítás, bőségesebb virágzás érdekében, és alakformálás céljából végezzük.

Minden évben nem kell metszeni, és az új hajtásait sem kell alakítani. Hasznos lehet, ha egyik évben az ágak egy részét metsszük csak le, majd a másik évben a maradékokat. Így a megmaradt ágakon nyárra kifejlődnek a virágok, és a következő évben pedig a másodjára metszetteken lesznek virágok. Habár a módszer meglehetősen drasztikusnak tűnik, a következő évekre dúsabb és formásabb növényt nyerünk.

 

A rovat további cikkei