lakberendezési ötletek
Lakberendezés

Lakberendezési ötletek: célkeresztben a konyha falának színe

A lakberendezési ötletek világában kalandozva magunkra szedhetjük mindazt a tudást, amellyel könnyedén kialakíthatjuk a saját, személyes stílusunkat. Minél többet olvasgatunk a témában, annál jártasabbak leszünk a minden szempontból ideális otthon kialakításának vonatkozásában. Vegyük például a konyha ideális berendezését, azon belül is a falak színének kiválasztását – ha nem vagyunk felvértezve a kellő tudással, nincs a tarsolyunkban néhány okos trükk, akkor könnyen mellé is lőhetünk a választással.

Meghatározzák a közérzetünket is

A színek nagy hatással vannak ránk, akár a hangulatunkat is döntően befolyásolhatják. Nem mindegy tehát, hogy milyen színűre mázoljuk azt a helyiséget, ahol a napunk jelentős részét töltjük. A színek tekintetében aranyszabályként kezelhetjük, miszerint a falaknak passzolniuk kell a csempe és a konyhabútor árnyalatához, stílusához is. Ha a helyiség szerényebb méretekkel rendelkezik, mindenképpen a világos árnyalatok közül mazsolázgassunk – a sötét színek ugyanis valósággal összenyomják az amúgyis kicsi teret. Még a nagyobb helyiségek esetében is érdemes fehér színűre festeni a plafont – ez légiessé, elegánssá és kellemessé teszi a miliőt.

Lakberendezési ötletek – fények játéka

Alapvetően azokban a konyhákban, ahol rengeteg természetes fény áll rendelkezésre, a hideg színű falak, bútorok mutatnak a legjobban. Ez fordítva is igaz: ott, ahova nem jut be – vagy csupán csekély mértékben – a napfény, a meleg, sőt, élénk színek használata válthatja valóra az ideális konyháról szőtt álaminkat.

Lakberendezési ötletek: néhány szóban a színek hatásairól

Ha úgy határozunk, a falak színe döntően zöld lesz, azzal jót teszünk a koncentrációnknak és a nyugalmunknak is. A zöld ugyanis nyugtat, emellett pedig felfrissíti a fáradt elmét is. A zöld mellett, a sárga is népszerű választás, már, ami a konyha falát illeti. A sárga energetizál, üdít és sokak szerint az étvágyra is kedvezően hat. A modern stílusú otthonok lakói általában fehérre festik a konyha falát. A fehér is kellemesen hat a közérzetre, emellett igazán elegánsnak is hat.

A rovat további cikkei