Lakásfelújítás
Lakásfelújítás

Lakásfelújítás pénztárcakímélő módon is lehetséges

A kényelmes és barátságos otthon szerepe egyre inkább felértékelődik, a lakásfelújítás mindig aktuális téma. Azonban közel sem mindegy, hogy mekkora összeg áll a rendelkezésünkre. Jó hír, hogy ha van egy kis kézügyességünk, akkor számos apró ötlettel, és kevés ráfordítással is látványos eredményeket érhetünk el.

A lakásfelújítás esetében gondolkozhatunk nagyban, így nyílászárók, tető cseréje, szigetelésre, vagy a fűtési rendszer cseréje, ezek igen csak megterhelik a családi költségvetést. De vannak olyan ötletek, amelyekkel akár lépésenként látványosan megújíthatók az otthonunk különböző egységei akár a fürdőszoba, vagy a nappali is.

Gyors és látványos eredmények a fürdőszobában

Fugatisztítás, vagy fugafelújítás

Ha alaposan körülnézünk, akkor szembe tűnik, hogy a csempéket keretbe foglaló fuga nem csak beszürkült, de itt-ott besárgult, de a kipergés és a penészedés is bosszantó. Rengeteget javít a fürdő küllemén, ha elsőként a fugát és a csempéket újítjuk fel. A penészgombát legegyszerűbben az otthon található 20 százalékos ételecet tünteti el, egy harminc perces hatóidő után könnyedén ledörzsölhető a felületről.

A fugafelújító festékkel a megfakult fugát újíthatjuk meg. A megtisztított felületre (zsír és portalanított felületre) ecsettel, legalább két rétegben vigyük fel a festéket.

A kipergett, töredezett fuga esetében már szükséges a tapasztalat, és az ügyesség, mert a régi és új fuga között még minimális szinteltérés sem esztétikus. A mállott és repedezett fuga részt mindenképp, az ép fugából egy darabot mindenképp bontsunk vissza. Az új fugaréteg pótlását megkönnyíti a fugázó gumi használata, amelyet pár száz forintért vásárolhatunk meg.

 Csempematrica

A fürdőszobai járólapok és csempék cseréje meglehetősen drága. Akár egy régebbi, egyszínű, de jó állapotú csempével kirakott fürdőszoba is új arcát mutatja, ha pár csempematricát vásárolunk. Nemcsak falra, de járólapon alkalmas matricák is kaphatók. Érdemes a munkálatokat a fuga rendbetételével kezdeni, és folytassuk a csempe felület tisztításával. Olyan tisztítószert válasszunk, amely alkalmas nemcsak a vízkő, de a zsír, szappan és rozsda szennyeződések eltávolítására. A megtisztított és megszáradt felületen a matricák jól megtapadnak, de ha megunjuk könnyen eltávolítható a felületről.

A rovat további cikkei