konyhabútor felújítás
Lakásfelújítás

Konyhabútor felújítás – Mikor újítható fel a konyhabútor gazdaságosan?

A konyhabútor felújítás gondolata előbb utóbb minden lakástulajdonosban felmerül, viszont a családi költségvetés nagyban meghatározza, hogy milyen mértékű felújításra kerül sor. A konyhabútor egyszerűbb felújítását akár egy ügyeskezű és alapvető gépekkel rendelkező tulajdonos is elvégezheti, azonban a bonyolultabb munkákhoz célszerű szakember segítségét kérni.

Élethelyzettől és életstílustól függetlenül a konyha az a helyiség, ahol a legtöbb időt töltjük, hiszen egy tágas konyha nem csak a főzés és a napi többszöri étkezés színhelye, hanem gyakran közös együttlétek is itt zajlanak.

A jó konyha kritériumai

Mint a lakás egyéb helyiségeinek, így a konyha esetén is számos kritériumnak kell megfelelnie, hogy funkcionális és stílusos legyen, megfeleljen a személyre szabott igényeknek. Az olyan konyhában jó dolgozni, és ott érezzük magunkat otthonosan, ahol a komfortosság, és a célszerűség egyensúlyban áll. Gyakori probléma, hogy a fő konyhai tevékenységekhez nem megfelelő a magasság: túl magasan vannak a szekrény polcai, és a munkapult is, így egy alacsonyabb ember számára sem a pakolás, sem a pulton való munkálatok sem kényelmesek.

Miért jó választás az elemes konyha?

Elemes konyhák népszerűsége töretlen egyrészt az alacsonyabb áruk miatt, másrészt, hogy ma már igényes és minőségi darabokból lehet választani. Az elemes konyha nagy előnye, hogy ha egy-egy darab netán megsérül, akkor az adott forgalmazótól új elemet is be lehet szerezni.

Konyhafelújítás: önállóan, vagy szakember segítségével?

Az egyszerűbb felújítási munkálatokat akár a barkácsolásban némi gyakorlatot szerzett ember is elvégezheti, és általában ők rendelkeznek alapvető gépekkel is. Viszont gyakorlat, és gépek hiányában, illetve a bonyolultabb munkákat azért érdemesebb szakemberre bízni.

Konyhabútor felújítása

Mikor újítható fel a konyhabútor gazdaságosan?             

A magyar konyhákban általában fóliás MDF ajtók találhatók, amelyeknél gyakori probléma, hogy idővel elválik a széleken a fólia, míg a korpusz, vagyis a konyhatest továbbra is tökéletes állapotú.

Másik tipikus hiba, hogy az él-PVC-vel zárt ajtóknál felhajlik, leválik a PVC. Ezek ragasztással gazdaságosan javíthatók Pálmatex ragasztó segítségével.

A sütő és főzőlap közvetlen közelében található MDF ajtóknál gyakori, hogy leválik és összezsugorodik a fólia. Ez a probléma már csak az anyagpótlással javítható, amely esztétikailag is kifogásolható végeredményt ad.

Konyhabútor felújítás konyhaajtó és munkalap cseréjével

A konyhabútor kicserélés és/vagy felújítás gondolata általában az avultsága, vagy valamilyen sérülése miatt merül fel. A felújítási munkák közé sorolható az ajtófront csere, és a munkalap cseréje. Nem csak a munkadíjak, de a felújítás anyagköltségei is sokat emelkedtek, ráadásul, ha új ajtók, és munkalap cseréjét is tervezzük, akkor legalább 4-6 hetes átfutási idővel kell kalkulálni a megrendeléstől számítva. Így ha például a téli szünetet és az ünnepeket a szépen felújított konyhában kívánjuk tölteni, akkor nem árt az első lépéseket megtenni – az új ajtók, valamint munkalapcsere esetén az új munkalapot kiválasztani.

Milyen legyen az új konyhabútor, és az ajtó színe?

Érdemes a nagyobb felületek – például a konyhafront, a falak és a padló színét összehangolni, mert bármennyire is jól mutat a katalógusban, a túl sok szín a végeredményt kedvezőtlenül befolyásolja. Ezért a stílusos és kellemes látványhoz ne válasszunk háromnál több színt. A felső és alsó szekrények színe között lehet eltérés.

A rovat további cikkei