Kaució
Ingatlan

Kaució: Tippek a jó albérleti szerződés készítéséhez

A kaució fogalma igen gyakori a hétköznapi nyelvhasználatban. Általánosságban egyfajta biztosítékként fizetjük a bérleti díjon felül, ha egy ingatlant hosszabb-rövidebb időre bérbe veszünk. Gyakran hallani a kaukció kifejezést is, de ez csak a kaució helytelen használatának köszönhető.

A kaució lényege

Gyakori élethelyzet, hogy a fiatalok az önálló életet nem saját lakásban kezdik meg, hanem albérletbe költöznek. Különösen a felsőoktatási intézménnyel rendelkező városokban és ipari centrumokban ahol jók a munkalehetőségek – jellemző a lakásbérlés. Sok ingatlantulajdonos befektetési célból vásárolja meg a többedik ingatlanját, amelyet akár hosszú távra is albérletként ad ki. Az óvadék, hétköznapi nyelven a kaució az az összeg, amelyet a szerződő albérlő fizet a tulajdonosnak egyfajta biztosítékként. Fontos tudni, hogy nem része a bérleti díjnak, és visszajár a szerződés leteltét követően.

Az óvadékkal kapcsolatos tudnivalókat a Polgári Törvénykönyv szabályozza. A piacon különböző mértékű kaucióval találkozhatunk, általánosságban elmondható, hogy a bérleti díj kétszerese, de kérhetnek – főleg a frekventált budapesti kerületekben akár háromszoros kauciót is.

Az ingatlan bérlés kapcsán nem árt körültekintően eljárni. Egy jó írásbeli szerződés későbbi kényes kérdésekre is kedvező megoldást nyújthat. Hasznos lehet átadás-átvételi jegyzőkönyvet készíteni, amely tételesen, vagy akár fotókkal dokumentálja a lakás átvételének az állapotát, az ingóságokkal való felszereltségét egyaránt. Mindezek segítik a szerződés bonyodalmak nélküli megszűnését.

Érdemes az írásos szerződésbe belefoglalni a kaucióval kapcsolatos feltételeket, például azt, hogy a bérbeadó mire fordíthatja:

  • Elmaradt bérleti díjra?
  • Közüzemi tartozás kiegyenlítésére?
  • Károkozás miatt keletkezett költségek fedezésére?

Illetve hogy milyen okokra hivatkozva nem tagadhatja meg a kaució visszaadását a későbbiekben.

A bérbeadó kötelezettségei

Nemcsak a bérlőnek vannak kötelezettségei (fizetés, ingatlan állagmegóvás) de a bérbeadónak is! A szerződési idő leteltét követően a kaució felhasználásáról el kell számolnia. Amennyiben a bérlő teljesítette a feltételeket, és az ingatlant megfelelő állapotban adja vissza, akkor a kaució teljes összege visszajár.

Milyen feltételek mellett és mikor jár vissza a kaució?

Több éves bérlemény megszűnésekor gyakori probléma, hogy a rendeltetésszerű használat kapcsán felmerült állapotromlás miatt kívánja a bérbeadó csökkenteni a kaució összegét, vagy megtagadni a visszaadását. Azonban az összeg részbeni, vagy teljes visszatartásával, csak abban az esetben élhet, ha az ingatlanban szándékos károkozás történt. Általában a bérlő a kauciót a kulcsok visszaadását követően, illetve a közüzemi számlák egyeztetését követően kapja vissza.

A rovat további cikkei