IPL kezelés
Magazin

IPL kezelés

A várandósság az egyik legcsodásabb állapot egy leendő anya számára, azonban számos olyan problémával is jár, amely a kismamák életét megnehezíti. Például a hormonváltozással járó pigmentációs problémák, májfoltok sokakat érintenek, így érthető, hogy sokan keresnek az eltüntetésére alkalmas módszert. Ilyen eljárás például az IPL kezelés, amelyről tudni kell, hogy igen hatékony és biztonságos, azonban csak szoptatást követően alkalmazható.

A várandósággal együtt járó kötőszöveti és hormonális változások

Ahogy a magzat növekedik a hasunkban természetes, hogy annak térfogata is nő, így egyéni alkati tulajdonságok, genetikai tényezők egyeseket jobban hajlamosítanak a striák (hétköznapi nyelven terhességi csíkok kialakulására. A bőr nagymértékű nyúlása következtében kialakulnak a kezdetben vörös, majd márványszínű elszíneződések, amelyek azon túl, hogy viszketnek, a bőrön maradandó nyomokat hagynak.

A hormonális változások miatt a szeplővel rendelkezők szeplői általában sötétebbek lesznek, az anyajegyeknek a színében és méretében is változás állhat be, és az arcbőr is zsírosabbá válhat a fokozottabb faggyútermelés miatt, de akár alkattól függően szárazzá is válhat. Ugyanakkor sok kismama arcán jelennek meg a különböző pigmentált elváltozások a májfoltok is, amelyek a szeplőhöz hasonlóan nem járnak ugyan kellemetlen következményekkel, csak esztétikai problémát okoznak. A kialakulásuknak az az oka, hogy (még egyenlőre tisztázatlan okok miatt) megnő a melanin termelés, és a napfény, valamint egyéb tényezők hatására kialakulnak általában a száj körül, a homlokon, és az orron a kisebb-nagyobb foltok.

Egyéb hormonális változások, melyek bőrproblémákkal járnak

A pigmentációs problémák akár hormonális betegségeket is jelezhetnek, de a fénynek kitett területen a változókor idején is kialakulhatnak az elváltozások, valamint kozmetikumok, gyógyszerek, vegyi anyagok is kiválthatják. A várandósság alatt jellemzően az áll vonalán, az arcon láthatók, addig az utóbbi esetben általában a kézfejen, az alkaron vagy a mellkason jelennek meg.

Hogyan tüntethetők el a pigmentált elváltozások?

Első sorban a megelőzés ajánlott, érdemes mellőzni a szoláriumozást, az erős napozást, egész évben magas faktorszámú védőkrém használata javasolt. Házilagosan sokan alkalmaznak otthoni hámlasztó hatású krémeket, szérumokat, de legjobban akkor járunk, ha felkeresünk egy orvos esztétikai rendelőt, és szakember által javasolt – személyre szabott – módszert vesszük igénybe.

Az orvos esztétikai módszerek előnyei

Az orvos esztétika számos biztonságos és hosszú távon eredményes szolgáltatást kínál a fiatalodni és szépülni vágyó pácienseknek. A legtöbb kezelés fájdalommentes, vagy csak igen minimális kellemetlenséggel járhat, ugyanakkor az ebédidős kezelések révén tartósan és látványosan szabadulhatunk meg a zavaró esztétikai (bizonyos egészségügyi) problémáktól. A rendelőkben a pigmentált elváltozások kapcsán általában az IPL kezelés a bevett eljárás.

Mire jó az IPL kezelés?

Az IPL technológia vagy villanófényes szőrtelenítés sokak számára a tartós szőrtelenítés miatt meglehetősen közismert. Mivel többféle készülék van – eltérő fényerősségel dolgoznak- különféle bőr és szépészeti problémák kezelésére is jól alkalmazhatók, így pigmentfoltok halványítására, értágulatok, rosacea, akne kezelésére, de az arc, a nyak és a dekoltázs területének ránctalanítására is használatos.

Milyen eredményekre lehet számítani?

Általában a bőr fiatalítására, és ránctalanításra kúraszerűen alkalmazzák. A bőrhibák kezelésére egyéntől függően 1-2 kezelést javasolnak, de az eredmény ismétlő kezelésekkel tovább javítható, és az állapot is fenntartható. Már egyetlen kezeléssel látványosan javulás tapasztalható, a foltok halványulnak, és a bőrhibák is csökkennek.

Mikor végezhető a kezelés?

Fontos azonban, hogy a villanófényes kezelést sem a terhesség, sem a szoptatás ideje alatt nem lehet végezni, és amúgy is várható, hogy az anyuka hormonális egyensúlyának helyrebillenésével a problémák megszűnnek, vagy mérséklődnek.

Fotó: DarvasMed

A rovat további cikkei