nyári gumi
Vásárlás

Így azért egyszerűbb a nyárigumi keresés

Vannak olyan gumis oldalak, ahol nagyon egyszerűen és gyorsan ráakadhatunk arra az abroncsra, amelyre most a legnagyobb szükségünk van. Ezek az oldalak sokat segíthetnek, hiszen a szűrők segítségével sokkal könnyebben boldogulhatunk és nem kell úgy keresnünk a megfelelő abroncsot, mint a „tűt a szénakazalban”.

Gumiabroncs választás előtt a legfontosabb, hogy a méretet meghatározzuk. A gépjármű gyártók ezt a méretet pontosan meghatározzák. Az abroncs mérete függ a gépjármű típusától, annak felszereltségétől és még a kiviteltől is. A vezető oldali ajtónál ezeket az információkat pontosan feltüntetik a gyártók, így ezt nem nekünk kell kitalálni. A Gumidirekt nyárigumi webáruházban egy külön kereső segítségével lehet válogatni az autógumik között, ahol ezt a méretet is pontosan beállíthatjuk. Természetesen az oldalon találhatunk ajánlást is, de mindig a gyártó az, aki a pontos információkat közli a vásárlókkal. A nyári gumikat a 7 Celsius fokos szabály szerint kell lecserélni, ez az érték tartósan fennálló hőmérsékletre vonatkozik. Magyarországon a meglévő abroncsokat 1,6 mm profilmélységig lehet használni. Ha ez alá az érték alá megy a profilmélység akkor azonnali abroncscsere szükséges. Ha biztonságban szeretnénk magunkat és utasainkat tudni, akkor inkább a 2 milliméteres profilmélységet tartsuk. Ha szélesebb abroncsról van szó, akkor pedig a 3 milliméter legyen a mérvadó, csere esetén. Ha nem cseréljük le időben az elhasználódott abroncsokat akkor nyári gumi esetén sokkal hosszabb fékúttal kell számolni, hiszen akár duplájára is nőhet szemben egy új abroncs fékútjával. Vizes út esetén az elhasználódott abroncsok már nem képesek a vizet elvezetni, felúsznak és nagyon gyorsan bekövetkezhet a baleset.

A következő, amire tekintettel kell lenünk vásárláskor, az a terhelési index. Ha a gyártó egy úgynevezett erősített kivitelű abroncsot ajánl, akkor ez az érték nagyon fontos információt rejt számunkra. Általában XL vagy RF jelöléssel tüntetik fel és a gyártók egy méretnél és akár több sebesség indexű abroncsot is kínálhatnak egy méreten belül. Minél magasabb az abroncs sebesség indexe annál jobb tapadást tudnak biztosítani a sportosabb vezetéshez. Ezeknek az abroncsoknak azonban a futásteljesítményük sokkal alacsonyabb, mint hagyományos társaiké. A nyári abroncsoknál összesen 3 mintázatot lehet megkülönböztetni. Asszimetrikus, forgásirányos és kötetlen forgásirányú. Jellemzően ma már asszimetrikus mintával gyártják az abroncsokat, hiszen a másik kettő típus leginkább kis- és alsó középkategóriás járműveknél érhető el. Ha megtetszik nekünk egy olyan abroncs, aminek eltér a felniátmérője a gyári ajánlástól, akkor a tűréshatár maximum 1-2 felniátmérő lehet. A Gumidirekt oldalán találhatunk egy váltóméret kalkulátort is, amely segít a döntés meghozatalában. Emellett akiknek több információra is szükségük van, azoknak ajánljuk a hasznos tanácsok oldal áttekintését is.

A rovat további cikkei