Hosszú, szűk konyhák
Otthon

Hosszú, szűk konyhák

Rengeteg lakásban találkozhatunk folyosószerű kicsiny konyhákkal, amelyek előnyös berendezése sok ötletet kíván. A legnagyobb probléma a tér megfelelő kihasználása és praktikus berendezése jelenti. A konyhák esetében vannak alap lakberendezési előírások, amiket minden esetben érdemes követni. Az első a műszaki bútorok megfelelő elosztása. Ilyen alaptanács, hogy a sütőt soha ne helyezzük a hűtő mellé.

A másik, hogy mindig a munkafolyamatok szerint rendezzük a bútorokat. Első munkafolyamat a pakolás, mosás, szárítás, aprítás, ezután jöhet a főzés, és a tárolás. Ezt a bútorok szerint pontosítva, először érdemes egy pakolófelületet kialakítani, majd ezután jöhet a mosogató, majd egy újabb tárolási felület, a sütő és végül egy újabb tárolórész. A hűtőt akár a folyamat elejére, akár a végére is jó helyezni. Természetesen ez rengeteg helyet kívánna, ezért van szükség ötletességre.

Ahhoz, hogy nyitott, levegős hatású terek kapjunk, sokszor érdemes a faliszekrényeket a minimálisra csökkenteni vagy polcokkal, rácsokkal helyettesíteni. Ezzel ugyan jobban átláthatóvá tehetjük a konyhát, viszont elég sok tárolóhelyet veszíthetünk, ezért érdemes valamilyen köztes megoldást keresni. Sok polcot és tárolóhelyet nyerhetünk, ha funkcióelvűen járunk el.

A tisztításhoz például tányérokra és eszközökre van szükség, a főzéshez lábosokra és serpenyőkre, a hűtőbe pakoláshoz pedig tálakra és fóliára. Mindig gyűjtsük össze a gyakran használt eszközöket, mert ezeket akár előtérbe is helyezhetjük, míg a ritkán használtakat jobban elrejthetjük a polcok mélyére. A bútorok elhelyezését, az adott helyet, az igényeinket és az ötleteinket össze kell egyeztetni!

A rovat további cikkei