háztípusok
Ingatlan

Háztípusok – minden, amit tudni akartál

Az emberiség hosszú történelme alatt egyre fejlődtek a házak, így különböző háztípusok alakultak ki. Melyek ezek a típusok és melyiket érdemes választani? Tarts velünk, mi pedig bónuszképp a generálkivitelezés előnyeit is ismertetjük veled!

Milyen háztípusok léteznek?

Természetesen a különböző háztípusok között léteznek különlegesebbek is, így például Magyarország tekintetében nem lesz releváns a hideg, jeges vidékeken alkalmazott iglu, vagy épp a melegebb éghajlaton gyakran lakott sátor. Épp ezért ezekkel nem, vagy csak igazán extrém esetben találkozhatunk hazánkban. Cikkünkben most a hagyományosabb, itthon is gyakran épített háztípusok kerülnek bemutatásra.

Leggyakrabban hagyományos tégla házakat láthatunk Magyarországon, azonban egyre többször fordulnak elő ytong téglából épített házak is, amelyek a méretpontosság miatt lettek közkedveltek. Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a könnyűszerkezetes házak is, amelyeket hamar fel lehet építeni, azonban közel sem olyan tartósak, mint a korábban említett két típus.

Ezeken az utcán is sokszor látható háztípusokon kívül egy új otthon lehet rönkház is, amelynek alapanyaga a tömör fa, így bár szép eredmény születhet ezek építéséből, könnyen sérülhetnek, ezért sok gondozást igényelnek. Léteznek még ezenkívül öko házak is, amelyek csak természetes anyagokból épülnek, így környezetbarát megoldást nyújtanak, ha az alapanyagok tekintetében vizsgáljuk őket. Végül, de nem utolsó sorban mobilházakkal is találkozhatunk, amelyeket úgymond “készen” lehet megvásárolni.

Háztípusok – melyiket válaszd?

Bár a háztípusok közül sok tűnhet szimpatikusnak, a legjobb választás véleményünk szerint, ha hagyományos tégla ház épül. Ebben az esetben ugyanis a felépülő ház egészen biztosan tartós lesz, hiszen a téglaházak rendkívül értékállóak, így hosszú évek múltán sem avulnak el, vagy épp repednek meg.

Ezen típus hatalmas előnye, hogy a tégla rendkívül jó hőszigetelő, így a megfelelő szigetelés és remek nyílászárók mellet egészen biztosan gazdaságosabb lesz a fűtés költsége is. Emellett nehezen sérül, így nem fog megrepedni az első fagynál, ezáltal megbízható tartást biztosít az épületnek.

Generálkivitelezés – ezért jó választás

A generálkivitelezés remek választás, ha nem tudod, hogy a háztípusok közül melyiket érdemes választani a Te esetedben, hiszen a generálkivitelezéssel foglalkozó, tapasztalt szakemberekből álló csapat egészen biztosan el fog tudni látni téged jó tanácsokkal. Ezentúl a tervezéstől egészen a kivitelezésig minden lépést menedzselnek helyetted, így sok órányi munkától és stressztől szabadítanak meg téged.

A különböző háztípusok között tehát nehéz megtalálni a nekünk valót, azonban a hagyományos téglaházzal nem tudsz mellényúlni, hiszen tartós és hőszigetelés szempontjából is remek megoldást nyújt. A generálkivitelezés szolgáltatásainak igénybevételével azonban ezzel a döntéssel sem kell egyedül megbirkózni, hiszen már a tervezéskor is szakszerű segítséget kapsz.

A rovat további cikkei