Családi társasok
Vásárlás

Hány éves kortól lehet már társasjátékot játszani a gyerekkel?

Sok szülő már a gyermek megérkezése előtt is szeret társasjátékkal játszani, így nem csoda, hogy alig várják, a kicsiket is bevonhassák a mindennapi szórakozásba. Nehéz azonban eligazodni az egyes típusok között, hiszen nem minden változattal játszhatnak az egyes korosztályok.

Ebben a cikkben megpróbálunk segíteni, hogy mindenki eligazodhasson a társasjátékpiacon található kivitelek között. Legyen szó friss megjelenésről, de akár régebbi fajtákról egyaránt, szerencsére rengeteg lehetőségünk van válogatni a minőségi társasok között!

Lássuk, hogy hány éves kortól játszhatunk a gyerekekkel!

Szórakozás az egész család számára

Kétségkívül a társasok azok az eszközök, amely összehozzák az egész családot. Tulajdonképpen nincs ember, aki ne szívesen vetné magát bele egy rövidebb vagy hosszabb partiba. Vannak olyan típusok, amelyek fejlesztenek, amik a szerencsére alapoznak, de akadnak természetesen kisebbeknek és nagyobbaknak való változatok egyaránt.

Érdemes azonban csoportosítani ezeket, hiszen bár vannak 3 éves kortól alkalmazható típusok, ezeket valószínűleg egy kicsit nagyobb iskolás gyermek már unalmasnak talál majd. Általában 3-5, 6-7 és 8 feletti változatokkal találkozhatunk, onnan pedig tulajdonképpen határ a csillagos ég. Sok dobozra rá van írva, hogy akár 99 éves korig is használható. Más kérdés, hogy vajon egy idősebb személy mennyire élvezné, az biztos, hogy ezekkel az egész család bátran elszórakozhat.

A társasjátékok termékpalettája

A piac egyik legmeghatározóbb szereplője a Gémklub, amely folyamatosan újdonságokkal lepi meg a legnagyobb rajongókat. Ebben a webáruházban főként logikai, családi, illetve felnőtt társasok vannak, de sok egyéb fejlesztéssel is előrukkolnak.

Bizonyos társasjátékok már 3 éves gyerekeknek is megfelelhetnek (forrás: www.gemklub.hu). Nem véletlen, hogy az interneten is egyre többen keresnek hasonló típusokat, amikkel akár egy nagyobb rokoni társaság is kikapcsolódhat egy-egy ünnep alkalmával. Azonban, ha a család legkisebb tagját is bevonnánk, akkor érdemes olyat választani, amely nem húzódik el egész este. Egy páréves ugyanis nem köthető le túl sok ideig. Érdemes megtudni azt, hogy milyen változatokkal találkoznak az óvodában, hiszen ezeket már ismerik és jó esetben szeretik is. Legyen szó logikai kivitelről, esetleg fokozatosan nehezedő feladványokról egyaránt, a legtöbb fajta nemcsak az agyat fejleszti, hanem a kézügyességet is.

Milyen gyerekjátékot érdemes tehát választani?

A társasok, amiket a gyerekek számára fejlesztettek ki, egyre érdekesebbek és izgalmasabbak. Emellett a tervezők hangsúlyt fektetnek arra is, hogy ezek a változatok hasznosak legyenek, és a kicsik előnyre is szert tegyenek általuk. A számukra gyártott modellek csodálatos világba kalauzolja el őket, amelynek örömmel lesznek aktív tagjai. A legkisebbeknek készült típusok esetében a játékszabályok rendkívül egyszerűek és könnyedén értelmezhetőek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nincs meg bennük a kellő kihívás, amelynek köszönhetően le is tudjuk őket kötni, akár hosszabb távra is.

A Gémklub kínálatában számos szín- és formafelismerő, illetve figyelemfejlesztő fajtát találni, ami mellett készleten tartanak memória játékot, szókincs-, illetve beszédkészség fejlesztő és persze logikai fajtát egyaránt. Nagy siker 3 éves kor felett például a Happy Bunny, amelynél az a lényeg, hogy minél több répát gyűjtsünk össze együtt. A kedves és kooperatív családi társasban színdobókocka található, aminek segítségével lehet lépkedni a táblán, közben pedig össze lehet szedni a kisebb és nagyobb méretű répákat.

Iskolás kortól pedig remek választásnak bizonyulhat a Csúszkaland, amiben össze kell hangolni a mozdulatokat, hogy a Görgő lovag felszabadíthassa a királyságot. A játékosok pályáról-pályára kalandozhatnak és fedezhetik fel a környéket Görgő lovaggal, de közben fontos, hogy a lovag minden csapdát kikerüljön. A cél eléréséhez azonban el kell lökdösni az ellenséget, csak így juthat el biztonságosan a végpontba.

Családi társasok, amivel mindenki játszhat

Egy családi játék attól lesz igazán jó, hogy a szabályrendszer egyszerű, ami mellé izgalmas tematika társul. Fontos, hogy megmozgassák a játékosok fantáziáját és gondolkodásba hozzák az agyat. Legyen szó partitársasról, esetleg kezdőknek szánt típusról egyaránt, mindegyik egyenlő esélyt nyújt a generációk számára. Ezáltal még az első körben sem érzi magát senki kizárva.

A Címke társas például 10 éves kortól ajánlott változat, ahol az a lényeg, hogy villámgyorsan alkossunk szavakat a megadott kezdőbetűkkel. A Címke tulajdonképpen nagyon hasonlít az “Ország, város…” változatra, azonban sokkal modernebb és pörgősebb változata annak. A rengeteg témakör és kombináció jóval izgalmasabbá és érdekesebbé teszi a retro játékot, ahol a lényeg, hogy a lehető leggyorsabban mondjuk ki a szavakat. Legyen szó autómárkákról, puha dologról, de akár fagyik ízéről egyaránt. A lényeg a gyors észjárás, enélkül valószínűleg veszíteni fogunk!

A rovat további cikkei