Otthon

Hangyabajok: Nem szívesen látott vendégek a lakásban

A jó idő beköszöntével a családi házban élők számára gyakori probléma a hangyák megjelenése. Általában a lehullott ételmorzsák, vagy a kutya és macska táljában lévő ételmaradék idézi elő.  Vannak nagyon jól bevált praktikák, amelyek környezetbarát módon veszik fel a harcot a nem kívánatos betolakodókkal szemben.

A hangya mindaddig, amíg csak 1-1 tűnik fel nem szokott kellemetlenséget okozni, de amikor már csapatosan a lakás különböző részein is láthatók, akkor felmerül az irtás kérdése. Az apró repedéseken nyílásokon keresztül könnyen betévednek a lakásba, érdemes ezeket a megjelenésükkor egy kevés ragasztóval, vagy szilikonnal elzárni. Jó tudni, hogy a kertben a különféle díszbokrokon, rózsatöveken masírozó hangyák a levéltetű jelenlétére hívják fel a figyelmet.

Az üzletekben rengeteg féle hangyairtó szer közül választhatunk, viszont a kisgyerekes családok, illetve ott ahol a házikedvenc is a lakás belső részében él, ott alternatív megoldásokat- bio módszereket szoktak alkalmazni. Ezek a praktikák jól bevethetők a hangyák ellen, a legismertebb közülük a fahéj, a sütőpor és a különböző illóolajok.

Illóolajok

A kertben kifejezetten hasznosak a hangyák, addig amíg túlságosan el nem szaporodnak! Előfordulhat, hogy a hangyafészek a ház közelében van, ilyenkor érdemes megfigyelni a vonuló hangyasereget, és elzárni a bejáratot. A hangyák nagyon jól távol tarthatók illóolajokkal, például a levendula, vagy fahéj olajat egy vattakorongra cseppentve kiválóan elterelhetők.

Hangyacsapda

Az otthon található alapanyagok – fokhagyma, fahéj, porcukor, és gyógyteák, mint a fodormenta, borsmenta, valamint a patikából beszerezhető szerek (bórax) segítségével hangyacsapdát mixelhetünk.

A bóraxot és a házi alapanyagokat 1 az 1 arányban keverjük össze, és helyezzük egy kis tálban a vonulási útvonalba. Érdemes kétnaponta frissíteni a keveréket, amíg intenzív az illatuk. Kisgyerekes családokban inkább más megoldást érdemes választani, mivel a bórax mérgezést okozhat, ha a gyerkőc belekóstolna.

A bejárat, illetve a vonulási útvonal környékére tehetünk illatos fahéj, vagy szegfűszeg darabokat, citromkarikát, de akár sütőport, és a fahéjport is szórhatunk. Ezek az otthon megtalálható alapanyagok kiválóan alkalmazhatók a nem kívánatos vendégek ellen.

A rovat további cikkei