fűtőkábel lehelyezése
Lakásfelújítás

Fűtőkábel vagy fűtőszőnyeg? Ez a különbség!

A felületfűtés egyre gyakrabban valósul meg a fűtőszőnyegeknek és fűtőkábeleknek köszönhetően. Ennek két oka van: egyszerű telepítések, ráadásul olyan hatékonyak és kifinomultak, hogy sikeresen szolgálhatnak egyetlen fűtési rendszerként egy házban vagy lakásban. Vannak azonban köztük különbségek, amelyeket minden leendő befektetőnek figyelembe kell vennie, hogy feltehesse magának a kulcskérdést: fűtőkábelek vagy fűtőszőnyegek? Esetleg mindkettő? Nézzük, mi a különbség?

Mikor használjunk fűtőkábeleket és fűtőszőnyegeket?

A fűtőszőnyeg és a fűtőkábel nem mindig és nem mindenhol helyettesítő egy az egyben, ezért a helyes választás érdekében – ha már az elektromos felületfűtés mellett döntünk – érdemes többet megtudni működésük lényegéről, a köztük lévő főbb különbségekről és arról, hogy mikor, hova és hogyan kell beépíteni ezeket. A fűtőszőnyegek térhálós szerkezetű, műanyag alapú szőnyegek, amelyek tartósan kötött, hőt kibocsátó fűtőkábeleket tartalmaznak. A szőnyegeket többféle tipikus méretben, azaz szabványos szélességben és tekercshosszúságban kínálják. A fűtőkábelek alternatívája egy kicsit eltérő lehetőségeket kínáló megoldás. Szó sincs a gyártó által elkészített fix elrendezésről és a kábelek közötti rögzített távolságokról, vagy előre meghatározott alakról – itt minden a beruházó és a szerelő döntésétől függ.

Hol használjunk fűtőkábeleket és fűtőszőnyegeket?

Az elektromos áram alapú felületfűtés tehát remek alternatíva. Érdemes megfontolni ezt a megoldást a már működő hagyományos fűtés támogatásaként és a fürdőszobákba, vécékbe vagy más helyiségekbe, például gyerekszobákba kábelek vagy fűtőszőnyeg beépítésére. Minden ilyen döntés mögött azonban egy apró dilemma húzódik meg: mit válasszunk, szőnyeget vagy kábelt? Ez azonban gyakran nem is létezik, mert a fűtőkábeleket a betonesztrichbe kell beágyazni, ami azt jelenti, hogy közvetlenül az esztrich előtt kell elhelyezni őket, tehát ezek leginkább új építésnél és felújításnál jöhetnek szóba. Minden más helyzetben a legkézenfekvőbb megoldás a fűtőszőnyeg, amely szinte bármilyen meglévő felületre felhelyezhető.

A rovat további cikkei