madárriasztó
Kert

Ezért van szükség madárriasztóra

Alapvetően kevés baj van a madarakkal, vannak szituációk, amikor azonban kifejezetten kínos a jelenlétük. Ez elsősorban ipari környezetben okoz komoly károkat, azonban a mindennapi életünket is meg tudja keseríteni. Légpuskára, mérgek kihelyezésére azonban nincs szükség, számos, különböző madárriasztó kapható, amely mindenki igényeit kielégíti.

A madarak elijesztése

A közönséges házimacska hatékonyan irtja a madarakat, mivel kedvtelésből is vadászik. A felelős macskatartás fényében azonban nem ajánljuk a tartásukat ezzel a céllal. Helyette sokkal hatékonyabb, ha beszerzed a megfelelő madárriasztó készüléket.

Léteznek ultrahanggal, hanggal, villanófénnyel, illetve fizikai hatással riasztó rendszerek. Fizikai védelmet nyújt például a madárriasztó tüske, amely teraszok, erkélyek, háztetők, párkányok esetén tökéletes megoldás. Hasonló eredményt érhetünk el különböző műmadarak (például bagoly) kihelyezésével, ami szintén távol tartja a nem kívánatos, szárnyas vendégeket. Komolyabb területek lefedésére, akár kül-, akár beltéren pedig a többi verziót javasoljuk.

Lakossági használatra 40-700 négyzetméter, ipari felhasználásra pedig akár 5000 négyzetméterig alkalmas riasztó készülékek hatékonyan távol tartják a madarakat. Természetesen elhelyezhető a készülékekből több is, így rugalmasan és nagymértékben variálható a védett terület mérete.

A madarak káros hatásai

A madarak elsősorban ürülékükkel tudnak komoly problémát okozni. Ennek, illetve egyéb tevékenységének köszönhetően éves szinten, akár milliós kárt képesek tenni, amely a takarítás, illetve a helyreállítási munkálatok költségében mérhető.

A legelterjedtebb, kártevő státuszt kiérdemlő madár a galamb. A nagyvárosokban mindenhol megtalálható állat ürüléke bolhákat, tetveket, kullancsokat és atkákat tartalmazhat. Ennek köszönhetően a galambürülékkel súlyosan fertőzött területek a betegségek melegágyai. Nem kell sokat gondolkodni rajta, hogy ez például egy élelmiszertermelő terület esetén miért problémás.

Azonban azt is sokan tudják, hogy például az autók fényezését is nagyon durván kikezdi a szárnyasok mellékterméke, így garázsok, de bármilyen egyéb, tárolásra használt terület esetén sem kívánatos a jelenlétük.

Az emberi élettér mellett komoly károkat okozhatnak még a madarak a szántóföldeken is, ahol egy varjú, vagy seregély csapat ügyesen és hatékonyan ki tudja szedni az elvetett magokat. A tömegközlekedési csomópontokról, várókról nem is beszélve.

A megfelelő riasztó kiválasztása

Minden helyzet más megoldást kínál. Azonban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amely amely megkönnyíti a választást.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy bel-, vagy kültéren van szükség az eszközre, a második pedig, hogy mekkora a védendő terület. Ezek eldöntése után választhatunk a működési mechanizmus alapján. Korábban már volt szó a fizikai riasztókról. Ide tartozik a műanyag-, vagy acéltüske, illetve a műmadarak. Ezen kívül vannak ultrahanggal, hanggal, illetve villanó fénnyel riasztó készülékek.

Ez utóbbi készülékek olyan, a madarak számára rendkívül zavaró hanghatásokat bocsátanak ki, amely az idegrendszerüket, ezáltal pedig a táplálkozásukat zavarja. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezek az emberi fül számára is hallható hatások, ezért a kiválasztásnál, illetve a későbbi elhelyezésnél gondoljunk a szomszédokra, illetve a saját életterünkre is.

Tippek a madárriasztók elhelyezéséhez

Vannak riasztók, amelyek két üzemmódban működnek. Az egyik az automatikus, mozgás hatására bekapcsoló, a másik pedig egy programozott üzemmód, amikor meghatározott időközönként szólal meg. Automatikus üzemmód esetén úgy helyezd el a készüléket, hogy a mozgásérzékelőt minél kevésbé zavarják tereptárgyak, növények.

Az állandó időközönként megszólaló riasztókat érdemes néha átprogramozni, illetve áthelyezni, mert a madarak egy idő után hozzászokhatnak. A villanófényes riasztók pedig félig zárt, homályos terekben működnek a leghatékonyabban, például teremgarázsok, raktárak, autómosók, hangárok, aluljárók vagy éppen alagutak esetén érdemes őket alkalmazni.

Akármilyen riasztót szerelsz fel a munka előtt, vagy közvetlen utána mindenképpen el kell távolítani a területen maradt madár piszkot, illetve fészkeket. Ezt a munkát mindenképpen megfelelő védőfelszerelésben végezd!

A rovat további cikkei