alumínium ablak
Lakásfelújítás

Ezért érdemes alumínium ablakot választani

Mint annyi minden más, az építőipar is folyamatosan változik, újabb anyagok, korszerűbb technológiák jelennek meg, amelyek néha talán a bőség zavarát is okozhatják, de általánosságban véve a fogyasztók, vagyis az új otthont építők, vagy felújítást végzők számára számos előnnyel járnak, hiszen sokkal inkább lehetőségük van saját ízlésükhöz és pénztárcájukhoz igazítani a kivitelezést.

Ez a változás többek között a megfelelő nyílászsárók kialakításában is tetten érhető. Hiszen, míg évszázadokon keresztül a fából készült ajtók, ablakok domináltak, ma már számos anyagból készülnek ezek a lakberendezési kellékek. Így ma már a fa mellett fálaszthatunk a műanyag, az üveggyapot, az acél és a ferestre aluminiu, azaz az alumínium ablakok közül.

A fából készült ablakok még mindig nem koptak ki, azok, akik a hagyományosabb megoldások hívei előszeretettel választják ezt az anyagot, akik viszont inkább az időtálló, korszerűbb megoldásokban gondolkodnak, azoknak a választása a többi felsorolt fajtára esik. Ezek közül is érdemes kiemelni az alumíniumból készült nyílászárókat, amelyek igen sokoldalú és tartós megoldást jelenthetnek és egyre népszerűbbek. Az alábbiakban az ilyen típusú ablakokat igyekszünk részletesebben is bemutatni.

Miért előnyösek az alumínium ablakok?

Ha ezekről az ablakokról van szó, akkor az első dolog, amit velük kapcsolatban érdemes kiemelni, az a sokoldalúság, az alumínium ablakok ugyanis többféle kivitelezésben kaphatók. Így lehetnek befelé nyiló ablakok, egy, vagy két szárnnyal. Ez praktikus megoldás, hiszen könnyedén ki tudjuk őket nyitni és ilyen módon megoldani a helyiség szellőzését.

Ha helyszűkében vagyunk, beszerezhetünk tolóablakokat is. Ezek az ablakok úgy működnek, hogy a szárnyak egymásba vannak illesztve és úgy csúsznak el mindkét irányban, ennek köszönhetően pedig a szoba méretét nem veszik igénybe.

Vannak olyan megoldások is, amikor az ablak egyáltalán nem mozgatható, vagyis semmilyen irányba nem tudjuk nyitni. Ezek általában akkor jellemzőek, ha olyan helyiségen helyezkednek el, ahol szép a kilátás és ezáltal tökéletes panorámát biztosítanak. Ha ilyet választunk, akkor külön kell gondoskodnunk a helyiség szellőztetéséről, klimatizálásáról.

Az alumínium ablakok sokoldalúságát jelzi az is, hogy a megszokott forma helyett akár egyedi méretben is kivitelezhetőek, ha úgy kívánjuk, akkor rendelésre, a helyiséghez szabva. Illetve, beépíthetők különböző árnyékolástechnikai megoldások is. Egyszóval, a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

Néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani

Az alumínium ablakok számos előnnyel járnak. Ezek egyike, hogy időtállóak. Tehát, ha ilyen ablak mellett döntünk, megtörténhet, hogy esetleg mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, de hosszabb ideig nyugodtak lehetünk a nyílászárók kapcsán.

Fontos funkciójuk a hőszigetelés. Vagyis, ha ilyen anyagból készült ajtók és ablakok mellett döntünk, azzal biztosíthatjuk a téli fűtésszámla csökkentését is, ugyanis az alumínium ablakok hatékonyan zárnak, szigetelnek és ilyen módon a lakásban lévő hőmérséklet is kisebb energiafogyasztással lesz biztosítható.

Ha pedig a sokoldalúságot emeltük ki, mint az ilyen lakberendezési megoldások egyik fő jellemzőjét, akkor említsük meg azt is, hogy ezek az ablakok nem csak többféle formában, de többféle színben is kaphatóak, úgyhogy megoldhatóvá válik, hogy azok tökéletesen illeszkedjenek a lakás kialakításához.

Ugyanakkor, ez a számos előny mellett van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, mielőtt alumíniumból készült ablakok beépítése mellett döntenénk. Ugyan számos előnye van a fához képest, de tudni kell, hogy ezek az ablakok a természetes anyaghoz képest ridegebb hatást kelthetnek, illetve, hogy bizonyos esetekben korrózió léphet fel az alumíniumnál. Ezért kiemelten fontos a karbantartás, a tisztántartás.

Amit még érdemes észben tartani, hogy ezeknek az ablakoknak az anyaga nehezebb lehet, mint más megoldások, ezért a tartószerkezetet is úgy kell megtervezni, hogy statikailag ellenállóbb legyen.

Az alumínium odafigyelést igényel, ütés esetén deformálódhat. Éppen ezért azt javasoljuk, mielőtt a beépítés mellett döntenél fontold meg a mellette és az ellene szóló érveket is.
Fotó: pixabay.com

 

A rovat további cikkei