lakásfelújítás
Lakásfelújítás

Érdemes jövőre az ingyenmilliókból a lakásfelújításra fordítani, ráadásul a rezsi is jelentősen csökkenthető

A magyar lakosság jövedelmének tetemes százalékát fordítja a rezsivel kapcsolatos kiadásokra. Azonban nem árt mérlegelni, hogy az otthonunk komfortját szolgálja-e, vagy jórészt az utcát fűtjük a havi súlyos tízezrekből. A közelmúltban a jelentette be a kormány, hogy 2021 januárjától jelentős lakásfelújítási támogatás igényelhető, amelyből a szakemberek véleménye szerint érdemes megkezdeni az elavult házak energetikai beruházását.

A hazai otthonok igen jelentős száma, úgy kétharmada energetikai szempontból korszerűtlen. Kifejezetten a Kádár-kocka típusok tulajdonosai a roskadoznak a magas rezsi számlák súlya alatt, ezért különösen jó hír, hogy végre meg lehet kezdeni lakásfelújítást és korszerűsítést. A támogatásból a házak szigetelése, fűtéskorszerűsítése, kazáncsere, konvektor cseréje valósulhat meg. Az összeg felét, de maximum 3 millió forintot lehet visszaigényelni a számlákkal igazolt költségekre. A visszatérítést nemcsak az az anyagköltségekre, de a munkaköltségekre is igénybe lehet venni.

Milyen volumenű energetikai beruházásra elég a keret?

A szakemberek szerint ez sok mindentől függ az otthon méretén kívül. Az mindenképpen rossz hír, hogy egy átlagos, 100 négyzetméter körüli családi ház teljeskörű energetikai korszerűsítése sok-sok millióba kerül az anyag és a munkaköltségekkel együtt.

Mindenképp érdemes első körben energetikai szakember véleményét kikérni, aki fontos tanácsokat adhat a beruházás megvalósításának sorrendjéről, a prioritásokról és várható költségekről egyaránt.

Azoknál például, akiknél jó a fűtésrendszer, és a gépészet, azoknak érdemes a hőszigeteléssel kezdeni, mivel ezzel nagymértékű rezsicsökkenést lelet rövid időn belül elérni. Az sem mellékes, hogy jelentősen javítja a lakásban élők komfortérzetét, ráadásul olyan problémákat is megold, mint a penészedés és a páralecsapódás.

Olyan esetekben, amikor nem áll rendelkezésre a teljeskörű beruházáshoz szükséges összeg, javasolható, hogy elsőként a fűtéskorszerűsítésre és a nyílászárók cseréje gondoljanak a tulajdonosok. Azonban a szakértő felhívja a figyelmet, hogy olyan készüléket válasszunk, amely alkalmas a modulációra az adott tartományon belül – amennyiben a későbbi szigetelésre van esély -.

(Forrás: Pénzcentrum.hu)

A rovat további cikkei