E-sport
Magazin

E-sport az olimpián

Néhány évvel ezelőtt komoly cikkezés ment arról a magyar médiában is, hogy a 2024-es nyári olimpiai játékokon Párizsban már feltűnhetnek az e-sportok is, legalább bemutató jelleggel. Most 2023-ban elmondható, hogy ez biztosan nem fog megtörténni, viszont sokkal közelebb kerültünk az e-sportok olimpiai szerepléséhez. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és számos játékos szervezet folytatott és folytat párbeszédet arról, hogy milyen formában kerülhetnének be az elektronikus sportok. A szakemberek ezt az oldalt a leggyakoribb elektronikus LegjobbMagyarKaszino sportokra hivatkozzák. A következőkben megnézzük részletesen, hogy hol tart ez a folyamat és egyáltalán, miért lenne hasznos és pozitív az olimpiai mozgalomra az e-sportok megjelenése!

E-sportok – ellenzők és támogatók az olimpiai táborban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről azért is látható hajlandóság, mert már hosszú évek óta megfigyelhető az a trend, hogy a hagyományosabb sportok egyre kisebb nézettséggel bírnak a legnagyobb megmérettetésen. A fiatalok egy része elmozdult az e-sportok irányába és ha az olimpiai mozgalom nyitni szeretne az új generációk felé és meg akarja velük ismertetni az olimpiai szellemiséget, akkor mindenképpen hidakat kell építeniük.

Az tény persze, hogy bőven van még kérdés – hiszen ki dönt arról, hogy melyik játékok induljanak? Mert az biztos, hogy a teljes felhozatalt nem fogják beemelni az olimpiai sportok közé, de ha csak mondjuk a FIFA indulna, akkor az kizárna rengeteg LoL vagy éppen Call of Duty rajongót a körből. Mert az olimpiai játékoknak nagyon kellene az új nézői korosztály. Az olimpiai nézettség ugyan nem esik drámaian, de látható egy olyan trend, amely szerint a legfiatalabb korosztályokat már nem hozza lázba az öt karika.

E-sport

Érvek és ellenérvek

A 2016-os brazil olimpiai játékok esetén már komoly visszaesést mutatott a játékok nézettsége, hiszen a 2012-es londoni olimpiához képest a 18-49 éves korosztályban 25%-kal zuhant be a nézettség. Ez azért komoly zuhanás, még akkor is, ha egyébként már jellegű tényezők is hatottak erre. A Nielsen kutatói szerint a videójáték-versenyek résztvevőinek 51%-a az Y generáció része, tehát ezen gyerekek, fiatalok nagy részét be lehet rántani az olimpiai mozgalomba, ha lenne e-sport is az olimpián.

Természetesen a nagyobb nézettség azzal is járna, hogy sokkal többet kérhetne a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a közvetítési jogokért, és ezzel párhuzamosan pedig új hirdetők is megjelenhetnek, plusz a tévétársaságok is sokkal többet kérhetnének a felületekért. A riói olimpiai idején az NBC csatornája 1,2 milliárd dollár bevételt szerzett az olimpiai versenyek alatt reklámokból. Ezek a számok viszont hiába növekednek, ha közben bizonyos hirdetőket a fiatalok távolmaradása kezd eltávolítani az olimpiai reklámoktól. Úgyhogy gazdasági szempontból mindenképpen lenne racionális érv amellett, hogy miért kell az olimpiára e-sport.

Az e-sportnak is nagyon jót tenne egy ilyen lépés. A mai napig megy a vita azon még az olimpiai családban is, hogy egy kemény League of Legends parti vajon tényleg sportnak számít-e. Ezt a vitát persze nem lehet eldönteni, de ha megjelenne az olimpián valamelyik e-sport, az azért hozzájárulna ahhoz, hogy még elfogadottabb legyen, mint sportág. Olyan emberek is megismerkednének vele, akik most szimplán rálegyintenek, anélkül, hogy komolyabb információkkal rendelkeznének róla. És hát az olimpiai játékoknak a nézettség csökkenése ellenére is hihetetlen nagy tábora van, tehát az e-sportok nézettsége is megugrana. Hiszen több milliárd nézője minden olimpiának van és ha ennek csak 10%-a nézne meg egy mérkőzést az e-sportok között, az is sok száz millió embert jelentene.

Az e-sport részéről erre lenne szükség még az utolsó lépéshez

Az olimpiai megjelenés már legalább bemutató jelleggel segítené az e-sportokat abban, hogy még szervezettebbek legyenek. Jelenleg ugyanis nincs egyetlen egységes szervezet sem, amely irányítja ezt a világot, de ha lenne, akkor azért jóval könnyebb lenne egy irányba marketingelni és átlátni, koordinálni a helyzetet. Plusz egységesen a jogokért és bevételekért is könnyebb lenne küzdeni.

Az egységes álláspont és támogatottság az a kérdés, amelyben az e-sportoknak még javulniuk kellene. Mert ha nem több szervezettel kellene az Olimpiai Bizottságnak tárgyalnia, akkor könnyebb lenne olyan kérdéseket elrendezni, hogy éppenséggel melyik sport jelenjen meg a játékokon. De gondoljunk csak bele, mi melyik játék mellett döntenénk? A FIFA mindenki számára könnyen átlátható és érthető, akár még akkor is, ha nincs köze a különféle játékokhoz. Ugyanakkor a League of Legends és a CS:GO olyan népszerűséggel bír a játékosok között, hogy ezt vétek lenne figyelmen kívül hagyni. Plusz vannak még olyan játékok is, amelyek nagyon régóta szerepelnek az e-sportok világában és letették névjegyüket – mint a Starcraft, az Overwatch vagy éppen a Fortnite.

Összefoglalóan elmondható, hogy az e-sportok egyre közelebb vannak az olimpiai játékokon való induláshoz, de valószínűleg még 2028-ban sem kell arra számítanunk, hogy megjelenik valamelyik e-sport a játékokon. Arra viszont reális esély van, hogy legalább bemutató jelleggel ki lesz próbálva egy FIFA mérkőzés virtuálisan, online formában. De addig még elég sok tárgyalásra lesz szüksége a különféle szervezeteknek – viszont az is tény, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak most már lassan lépnie kell, ha nem akarja végleg elveszíteni az újabb generációkat.

A rovat további cikkei