légkondicionálók téli használata
Otthon

Amit a légkondicionálók téli használatáról tudni kell

Habár a téli hónapok általában viszonylag enyhék hazánkban, okkal nevezik ezt az időszakot fűtési szezonnak. Tény, hogy az ember ilyenkor nem igazán tervezi használni légkondicionáló berendezését, azonban, ha ön fűteni is szeretne néha klímakészülékével, akkor fontos, hogy télen is megfelelően karban tartsa azt.

Mivel a téli hónapokba ritkábban szokás bekapcsolni a klímákat, a hatékony és hosszan tartó működés érdekében fokozott odafigyelést igényelnek. Az alábbiakban ehhez kínálunk néhány hasznos tanácsot, de már most le szeretnénk szögezni, hogy a legbiztosabb megoldás mindig egy tapasztalt klímaszerelő segítségét kérni a hatékony karbantartáshoz.

Ellenőrizze és cserélje le a szűrőt

Mivel nyáron gyakran van használatban, ilyenkor könnyű észben tartani, hogy a klíma szűrője időnként cserére vagy tisztításra szorul. Egy rendszeresen tisztított vagy cserélt légszűrő segít tisztán tartani az otthon levegőjét, ha azonban elhanyagolják, akkor akár szennyeződéseket is visszajuttathat a szobákba.

Télen könnyedén megfeledkezik az ember erről az egyszerű és gyors karbantartási feladatról, főleg, ha csak alkalmanként van szükség a légkondicionálóra. Persze a légszűrők ilyenkor is fontos szerepet játszanak a szoba levegőjének tisztán tartásában, főleg mivel a hideg időben az emberek több időt töltenek otthonunkban egy közös légtérben.

Rendszeres használat esetén a klímák légszűrőjét 1-2 havonta érdemes cserélni vagy tisztítani. Amennyiben csak időnként van szükség a klímára, a szűrőkarbantartás ritkábban is végezhető. Ha nem biztos benne, hogy mikor milyen gyakran lenne érdemes elvégezni ezt a feladatot, akkor kérjen személyre szabott javaslatot egy profi klímaszakértőtől.

Állítsa át termosztátját

A programozható termosztátok kényelmesen és önműködően képesek szinten tartani az otthon hőmérsékletét, ráadásul az energiahasználat szempontjából is gazdaságosabbak. Azonban télen nagyon fontos, hogy átállítsa termosztátját, hogy elkerülje a felesleges hűtést és még több energiát spórolhasson meg.

A legtöbb esetben a legegyszerűbb megoldás szimplán kézi üzemmódra állítani a programozható szerkezetet, és manuálisan szabályozni a fűtési/hűtési rendszer működését az aktuális viszonyok szerint. Amennyiben az előrejelzések melegebb téli napokat ígérnek, kényelmes megoldás lehet egy új, enyhébb időkre használt programot készíteni, és arra átállítani a rendszert.

A lényeg, hogy ne használja feleslegesen klímaberendezését, amikor nincs rá szüksége, és ne felejtse el az automatikát is ehhez beállítani!

Kerülje a nagyobb hőmérséklet-változásokat

Az enyhébb téli napok és éjszakák során az ember bátrabban nyitja ki ablakait, hogy kiszellőztesse otthonát. Ez egy remek taktika, amikor mind a nappalok, mind pedig az éjszakák melegebbek a téli átlagnál.

Azonban, ha az éjszakák hidegek, a nappalok pedig továbbra is enyhébbek, akkor a folyamatos szellőztetés közben jelentősen megváltozhat a szobák hőmérséklete – ez pedig komoly terhelést helyez a klímaberendezésekre. Ilyen esetben (melegebb nappalok, hidegebb éjszakák) inkább jobb, ha kikapcsolja légkondicionálóját, és más módszerekkel szabályozza otthona hőmérsékletét szellőztetés közben.

Ez egyrészt segít majd egységesebb hőszintet megőrizni otthonában, másrészt pedig a komfortérzetnek is jót tesz, ha nincsenek óriási hőingadozások.

kép: Pexels / Max Vakhtbovych

A rovat további cikkei