Kert

A vertikális kertészet a jövő útja, a zöldfal kiváló megoldás az otthonok természet közelivé tételének

Az innovatív megoldások a kertészetben is megjelentek, a vertikális ültetéssel kis helyen nagyobb mennyiségű növényeket ültethetünk. Ma már a zöldfalak nemcsak irodaházakat, szállodákat díszítik, egyre több otthonban megtalálhatók. Habár nem tartozik a legolcsóbb eljárások közé, de a látvány és az élmény hosszútávon megtérül.

A természetet ma már könnyedén bevihetjük az otthonunkba. A szobanövények javítják a lakás levegőjét, pozitív élettani hatásuk is jelentős, javul a koncentráció – amelynek a digitális oktatás és a home office kapcsán is egyre nagyobb a jelentősége -. Az irodák jórészt légkondicionáltak, és levegőjük sokaknak okoz köhögési ingert, fejfájást, vagy kiszáradt torok kaparás, de a szemszárazság is gyakori probléma. Kitűnően enyhíti a zöldfal ezeket a problémákat, hiszen ma már széleskörű választék és tapasztalat áll rendelkezésre. Mindenki megtalálja a stílusának, az otthon és a munkahely adottságának (méret, tájolás, stb.) és a pénztárcájának legjobban megfelelő megoldást.

zöldfal

Az élő növényfalak mellett az oszlopok is divatosak és népszerűek, minimális befektetéssel egyedi, dekoratív megjelenést, és otthonosságot teremt.

A kivitelezés során különféle növényfajták alkalmasak a kompozíció létrehozására, egyre kell figyelni, hogy a növényeknek az alapvető igényeit, az életfeltételek biztosítását eltérő szempontok alapján kell megvalósítani. Tehát a társított növények víz, és fényigénye ne nagyon térjen el egymástól. A nagyobb falak kimondottan alkalmasak a különböző vízigényű növények társítására, mivel több öntözőkör biztosítja számukra a vízmennyiséget. De a kis felületekkel is látványos eredmény érhető el, például az oszlopok, és az élőképek a megfelelő környezetben egyedi megjelenést nyújtanak.

zöldfal

A zöldfal előnye, hogy automata öntözőrendszer és a kialakított fényviszonyok – együttesen biztosítják a növények számára ideális létfeltételeket. A gondozás nem, de a kialakítása – egyrészt a hátsófal felületét megfelelő szigeteléssel kell ellátni -, illetve a megfelelő világítási módszer és a tartószerkezet kivitelezése azonban szakembert igényel. Aki mindenképp saját maga szeretné kialakítani, annak is ajánlott megfelelő szakemberrel konzultálni mind a tervezéssel, mind a kivitelezéssel kapcsolatosan.

A rovat további cikkei