tetőtér-beépítés
Lakásfelújítás Otthon

A tetőtér-beépítés, mint lehetséges lakásbővítés

A magas ingatlanárak, az átírási költségek és a költöztetési költségek miatt sok esetben érdemesebb az adott lehetőségeket kihasználni. Előnyös, ha megoldható, hogy a meglévő otthonunkat bővítsük az új vásárlása helyett. Abban az esetben, ha nem tudjuk kiválasztani, melyik az előnyösebb megoldás számunkra, készítsünk egy listát a két lehetőség előnyeiről és hátrányairól, érzelmi és költségi szempont alapján.

Az érzelmit jelképesen értem, benne foglaltatik sok kérdés. Miért kötődünk a jelenlegi otthonunkhoz? A lakások környékének, infrastruktúrájának előnyei, hátrányai. A lakás elosztása és alakíthatósága. Olyan szempontokat írjunk össze, amik nekünk fontosak. Ha például az számít, hogy a következő lakásunk is azon a környéken legyen, ahol a mostani, és hasonló elosztású legyen, akkor biztosak lehetünk benne, elég nagy a kötődésünk, hogy ne vállaljuk a költözést.
Költségszempontból az új vásárlása valószínűleg költségesebb, mint a bővítés. A költözés költségei között szerepel a nagyobba, esetleg jobb lakásba költözés pluszköltsége, az átírási, illetve egyéb illetékek, adók összege, a költöztetés díja és esetleg az ingatlanközvetítés díja. A bővítés, tetőtér-beépítés alacsonyabb áron kihozható. A bővítés mellett szólhat, hogy a régi rossz elhelyezésen javíthatunk egy új emelet, vagy egy új rész hozzáépítésével.

Ha a maradás mellett döntünk, tervezéssel és engedélyeztetéssel kell kezdeni. Ha kivitelező céget akarunk megbízni az építéssel, nézzük meg a referenciáit és kérjünk több helyről is árajánlatot. A tetőtér-beépítésekben általában szobákat, fürdőt szoktunk elhelyezni, emellett nagy előnye a tetőterek hasznos alapterületen kívül eső részei is, ahol sok plusz tárolóhelyet tudunk kialakítani.

A rovat további cikkei