home-decor
Lakberendezés

A színekkel való kísérletezés

Mit ajánlott tudni a szoba színeinek kiválasztásához? A lakberendezés során véleményem szerint a legfontosabb a megfelelő színek és hatások kiválasztása.

A helyiségek kialakítását sokszor a pénztárcánk adta lehetőségek fényében tudjuk tervezni. Szerényebb lehetőségek esetén, ötletességre van szükségünk. Két dolog van, amin ne spóroljunk! A színeken és a megfelelő textileken.

A bútorok esetében sokszor a legegyszerűbb fehér, vagy fenyő bútorok is jól mutatnak előnyös háttér előtt. Abban az esetben viszont, ha a bútorokkal is hosszabb távra szeretnénk tervezni, akkor válasszunk ki néhány hangsúlyosabb darabot, és azok elviszik a hátukon a kiegészítőket. A színek kiválasztásakor oda kell figyelni, hogy ne legyenek túlságosan kontrasztosak, mindig a szoba hangulatát és a mi stílusunkat tükrözzék!

Ezek mellett fontos, hogy az adott szobában mit szeretnénk kiemelni és mit elrejteni. Megfelelő színválasztással javíthatunk a szoba arányain is, erre szeretnék részletesebben kitérni. A mennyezet általánosan nem véletlenül fehér, hiszen a sötétebb színekkel összenyomhatjuk a teret. Magas belmagasságú terek esetén otthonosabbá varázsolhatjuk ezzel a szobákat, de rosszul használt színekkel nyomasztó érzetet is kelthetünk, ezért vigyázzunk!

home-decor

A falak esetében bátrabban kísérletezhetünk. Egy fal más színre való festésével kiemelhetünk, vagy előnyösebb helyre irányíthatjuk a tekintetet. A másik lehetőség a különböző színekkel való kísérletezésnél a falak különböző sávokkal való festése. Nem kell itt rögtön zebracsíkos falakra gondolni. Megfelelő lehet például a fal alsó szakaszának valamilyen sötétebb színnel, a felső résznek pedig valamilyen világosabb színnel való kifestése.

Ezzel a technikával szélesíthetjük, nagyíthatjuk a szobát. A szoba függőleges irányú csíkozása kecsesebbé teheti a teret, mivel optikailag nyújtja, magasítja a szobát. Ezt a módszert eleve nagy belmagasságú helyiségben nem jó alkalmazni, mert úgy érezhetjük, egy aknában vagyunk. A csíkozás finomabb változata ha nem a színekkel variálunk, hanem egy szín magas fényű és egy matt változatát váltogatjuk.

Ezeknek a technikáknak az alapjaival szinte mindenki tisztában, van, hiszen az öltözködés során is ezeket a tapasztalatainkat használjuk.

A rovat további cikkei