kúszó fajdbogyó
Kert

A piros bogyós kúszó fajdbogyó a tél üde színfoltja, de az illóolaja a gyógyászatban is használatos

Az egyre növekvő választéknak köszönhetően ma már a hideg évszakokban is könnyű színt csempészni a teraszokra és a balkonokba. A kúszó fajdbogyó egyre népszerűbb örökzöld törpecserje, a legtöbb nagyobb lakásfelszerelési üzletben és virágkereskedésben is kapható. Nyáron üde zöld leveleivel, télen piros bogyóival örvendeztet meg. A leveléből kivont illóolaj az ízületi fájdalmakat is enyhíti. Amennyiben szeretnénk, hogy átvészelje a telet, a kis cserépben vásárolt növényt mindenképp óvjuk meg a kifagyástól.

kúszó fajdbogyó

A kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) a hangafélék családjába tartozik. Közeli rokona a népszerű csarabnak, amellyel társítva ízléses kompozíció alakítható ki. Hasonlóan az örökzöld törpecserjékhez jól tűri a téli fagyokat, de biztonság kedvéért a kis cserepeket vonjuk be védőfóliával, illetve szalmával, falevéllel is takarjuk be a földjét. Élvezeti értékét a gömbölyded formája mellett a szárakról lecsüngő piros bogyói nyújtják, amelyek sokáig fennmaradnak a heverő szárain. A növény általában 20 cm nagyra nőhet meg. Az apró virágait, amelyek általában fehérek vagy halvány rózsaszínűek nyáron hozza. Az új bogyók ősz során fejlődnek ki, amelyek nem mérgezőek.

A kúszó fajdbogyó Wintergreen néven is közismert, az aromás illatú levelei is értékesek, sűrűn belepik a növényt, télen piros árnyalatot is ölthetnek. A leveléből igen értékes illóolajat vonnak ki, amelyet ízületi bántalmak esetében, valamint gyulladás gátló, és fájdalomcsillapító hatása miatt előszeretettel alkalmaznak.

kúszó fajdbogyó

A kúszó fajdbogyó gondozása

A könnyen nevelhető törpecserjék közé tartozik. Nagyon kedveli az árnyékos és félárnyékos helyeket. A gondos öntözést gazdagabb terméssel hálálja meg, és még a napfényt is jobban tűri. A legideálisabb talaj számára a tőzeges és savanyú föld, amely jó vízáteresztő képességgel rendelkezik. Tápoldatozást nem igényel, viszont a földjét mindig tartsuk nyirkosan. Akkor van szükség nagyobb cserépbe való átültetésre, ha a gyökérszálak már megjelennek a vízelvezető nyíláson.

A rovat további cikkei