Lakásfelújítás
Lakásfelújítás

A lakásfelújítás hibái

Teddy henger, néhány színező paszta és már kezdhetjük is a lakásfelújítást?

Ne essünk abba a hibába, hogy aláértékeljük a feladatot! Mielőtt belekezdünk, mérjük fel meddig ér a takarónk, nehogy tovább nyújtózkodjunk! A leglényegesebb az ár és az idő.

Az ár esetében legegyszerűbb, ha szétnézünk a piacon és rászánjuk azt az időt, amit kíván. Érdemes egy pontos költségvetést készíteni, ami tartalmazza a négyzetmétereket, az anyagokat és a munkaköltségeket.

Ha magunk szeretnénk belefogni az egészbe és nem vállalkozóval, mindenképpen számoljunk a végösszegre rá egy 10-15 %-os pluszt, ami a hirtelen felmerülő költségeket takarja. Ez az összeg jobb esetben persze nem kerül felhasználásra, de sajnos mindig adódhat egy olyan apróság, amivel nem számoltunk.

Szűkös pénztárcával rendelkezők áldhatják is ezt a pluszt, hiszen ezen is múlhat a munka befejezése. Nem érdemes túlspórolni sem a kiadásokat. Ezzel nem azt mondom, hogy csak a drága anyag és kivitelezés a jó, de mindennek meg kell adni a módját.

Minthogy nem ajánlatos csak a legolcsóbb, akciós anyagokat venni, az olcsó munka sem mindig hozza meg a kívánt eredményt. Mindannyian ismerjük “az olcsó húsnak híg a leve” mondást.

Általában egy felújítással elsődleges célunk, hogy praktikusabbá, szebbé, igényesebbé alakítsuk a környezetünket, ezért ha már rászánjuk magunkat, vegyük meg azokat az anyagokat, amik tetszenek. Az idő szempontjából a legfontosabb, hogy reálisan számoljuk.

Ha magunk végezzük, legyünk nagyvonalúak az idővel, sokszor találkoztam már a “nincs több szabim, később fejezem be” problémával. Vállalkozó esetén irányítsuk a munkát lehetőségeink szerint. Például, hogy mikortól, meddig tudnak dolgozni, kérjük ki a kivitelező tanácsait is, majd pontosan fektessük le, hogyan tudja elvállalni a munkát.

Mindenki tisztában van azzal, hogy nem kevés zajjal, kosszal, porral jár egy lakásfelújítás. De arra a szörnyű tényre is készüljünk fel, hogy minden valószínűséggel idegen emberek fognak fel-alá mászkálni a lakásunkban. Szóval összességében napokig káosz fog uralkodni otthonunkban.

A rovat további cikkei