lakás színei
Otthon

A lakás színei

Az új lakás színeinek megválasztása nem tűnik nehéz feladatnak. Mindenki az egyénisége alapján könnyedén el tudja dönteni, mit szeretne. Kedvenc színek, árnyalatok, hatások elérése fejben valóban könnyű, azonban a megvalósítás már összetettebb feladat.

Kell hozzá némi érzék és színismeret. Sokszor a kevés valóban kevés, a sok pedig – még a hozzászokottabbaknak is – csak a káosz hangulatát hordozza.

A színek lehetnek harmonikusak és kontrasztosak. Mindkettővel el lehet érni a kívánt kellemes hatást, de ez a nem egyszerű feladat. Nézzünk végig egy lakberendezési magazint, ezekből rengeteg összhatást megismerhetünk. A lényeg itt is a megfelelő tervezésben rejlik. Ha csak egy kedvenc színünk van, vagy az egész lakáson egyféle hangulatot akarunk végigvinni, sok jó megoldást találhatunk. Például válasszunk ki egy színt, és mindenhol alkalmazzunk ennek a különböző árnyalatait. Lényeg a játékosság.

Jó ötlet például, ha az egy szín alkalmazásánál az előszobában alkalmazzuk az adott szín legerősebb árnyalatát, mert így nagy hatást gyakorolhatunk a belépőre, illetve növelhetjük a lakás terét a többi szoba halványabb árnyalatival. Előnyös, hogy a sötétebb helyiségekben mindig világosabb tónusokat, míg a világosakban inkább a sötétebbeket alkalmazzuk.

Fontos az is, hogy a színek hatásairól se feledkezzünk meg. Egy eleve nagy belmagasságú szobát nem fontos a színekkel összenyomni, de a megfelelő színösszeállítással minden helyiség előnyeit ki lehet emelni.

A rovat további cikkei