karácsonyfa
Otthon

A környezettudatos szemlélet műfenyő kontra élőfenyő

A karácsony közeledtével egyre többen gondolkodnak, hogy mű vagy élőfenyőt állítsanak. Sokaknak fontos a fenyőillat mellett a környezettudatosság is, ezért nem árt időben mérlegelni a különböző szempontok figyelembe vételével a döntés előnyeit és hátrányait.

A karácsony elengedhetetlen kelléke a feldíszített karácsonyfa, azonban már most lehet tudni a híradásokból, hogy idén télen ismét jelentős fenyőfa áremelkedésre lehet számítani, és kevesebb fa fog érkezni a .

A fenyőfa illata sokak számára az egyik legfontosabb szempont, míg mások a természetes fát …környezettudatosság miatt döntenek műfenyővásárlás mellett. Mindkét oldalnak különböző érvei a döntés mellett, így s szempontok mérlegelése nélkül nehéz jól választani.

Ha a környezettudatosság vezérel, akkor érdemes tudni, hogy a fenyőfák általában hét év alatt fejlődnek olyanná, hogy eladhatóvá válnak. A fenyőket az ünnep után minden településen összegyűjtik, aprítják, és értékes komposztanyagként 100 százalékban újrahasznosítják. A használat, illetve az élvezeti érték szempontjából viszont hátránya az élőfenyőnek, hogy mire a fogyasztóhoz eljut, már lehet, hogy sőt valószínű, hogy több héttel korábban vágták ki, amely a tartósságát csökkenti. Vannak akik, csak a karácsony napjain kívánják élvezni a látványát- míg mások akár Vízkeresztig gyönyörködnek benne -, így nem ritka, hogy már december utolsó napjaiban gyönyörű ép fenyőfákat helyeznek ki. A meleg fűtött lakásokban a fenyőfa hamar elveszti a tartását, és rohamos gyorsasággal dobja le a tűleveleket. Sokan azért váltanak végül műfenyőre, mivel nem könnyű a lehullott tűleveleket eltakarítani, és még hónapok múlva is előbukkanhat egy-egy szúrós levélke. Érdekesség, hogy egy két méter magas lucfenyő leszedése után 4,5 kg (amely körülbelül 1 millió darab)tűlevél söpörhető össze a fa alól.

karácsonyfa

Ma már számos fenyőfa fajta kapható, a népszerű lucfenyő a legkedvezőbb áru, de a nordmann fenyők, ezüstfenyők jóval borsosabb áron kaphatók, viszont az élettartamuk élvezeti értékük is többszöröse az olcsóbb fajtáknak. Míg a lucfenyők hazai termesztésűek, addig például a nordmann fenyők főként Dániából és Németországból érkeznek, ezért ha a szállítást is figyelembe vesszük jóval magasabb az ökológiai lábnyoma.

A műfenyő mellett szólnak azok az érvek, hogy egyszerű a felállítása, nem veszti el nyilván a tartását, és addig, amíg fel van díszítve, ugyanolyan esztétikus látványt nyújt. Manapság már széles választék, és prémium minőségű műfenyőkből lehet válogatni. Érdemes az ára mellett azt is figyelembe venni, hogy olyan fát válasszunk, amely PE polietilén alapanyagú (PVC mentes), valamint a karbonlábnyom miatt inkább áldozzunk az európai gyártmányra, mint a kínaira.

A rovat további cikkei