karácsonyi kaktusz
Szobanövények

A karácsonyi kaktusz az egyik leghálásabb növény, évekig hozza a gyönyörű virágait

A karácsonyi kaktusz az egyik legnépszerűbb szobanövénye a téli évszaknak. Ilyenkor a különböző áruházakban, és akár élelmiszerboltokban is csábítóan tekintenek ránk a különböző színekben pompázó, bimbós karácsonyi kaktusz cserepecskék. Bátran válasszunk akár többféle színt is, ára sem magas, ugyanakkor kevés gondozással évenként virágozva hálálja meg a gondoskodást.

A karácsonyi kaktusz (Zygocactus truncatus) jellegzetes növénye a téli ünnepkörnek. Dél-Amerikából származik, az egyedi lecsüngő szárain apró bimbók sokasodnak novembertől, és a virágzása akár karácsonyig is eltart. Az sem ritka, hogy februárig több szakaszban ontja a virágait.

A karácsonyi kaktusz a könnyen nevelhető, igénytelen növények közé tartozik, és a tartós virágzáshoz, és az életképessége megőrzéséhez csak pár dologra kell figyelni. A virágzása idején helyezzük világos helyre, azonban ezt a helyet ne változtassuk meg, – majd csak a tavaszi-nyári erősebb napfénytől védjük meg -. Nem túl magas hőmérsékleten, huzattól védve remekül elél, az igénytelen fajták közé tartozik. A virágzási időszakban az öntözésére jobban oda kell figyelni, mert ilyenkor nagyobb a vízigénye. Jó, ha mindig nedves a földje, de sose gyűljön össze a víz a cserepe alatt, mivel könnyen rothadáshoz vezethet. Az év többi hónapjaiban mérsékelten locsoljuk, és tavasztól, amikor a növekedési szakaszba lép, időnként tápoldatozzuk. Ebben az időszakban mindenképp óvjuk a tűző erős napfénytől, akár helyezzük át olyan helyre, ahol a szórt fény a jellemző.

karácsonyi kaktusz

A növekedési periódus után a következő virágzásig pihentetésre van szüksége. Ha van lehetőség, ősz elején rakjuk át hűvösebbre, csökkentsük a fény és a víz mennyiségét egyaránt: csak 1-2 hetente locsoljuk meg. A pihenő szakasz után rövidesen előbukkanhatnak a bimbói, és onnantól ismét ügyeljünk a kellő nedvességű földjére. Az átültetését a virágzást követően a tél végén, vagy tavasszal ütemezzük be, azonban ezt csak akkor tegyük meg, ha már lankadtnak, erőtlennek tűnik, illetve a gyökérszálak kibújnak a cserép vízelvezető nyílásán. A karácsonyi kaktusz számára mindenképp könnyű laza földet válasszunk (broméliaföldet), vagy házilag keverjünk össze 1 rész homokot 2 rész általános virágfölddel.

A karácsonyi kaktusz könnyen szaporítható dugványozással, amelyre a virágzáson kívüli időszakban van lehetőség: Válasszunk le egy szárrészt, hagyjuk rövid ideig kiszáradni, majd állítsuk egy kis cserép tőzeges, homokos nedves földbe, amelyet rendszeresen, de kevés vízzel öntözgessünk. 2-3 hét alatt gyökeret ereszt, és átültethetjük egy másik cserépbe.