lakásfelújítás
Lakásfelújítás

A jó kézügyesség otthon is kincset ér

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az érdeklődés a kertes családi házak iránt, de a teraszos vagy erkélyes lakások is iránt is igen nagy a kereslet. A lakásfelújítási támogatással összhangban egyre többen gondolkodnak nemcsak a beltér, hanem a terasz komfortosításán is. Ugyanakkor egy szakemberre hosszú hónapokat is várni kell, ezért sokan inkább otthoni géppark kialakításáról döntenek.

Felújítás szakemberrel vagy saját magunk?

Különösen az elmúlt években tapasztalják a lakástulajdonosok, hogy a szakemberekre akár több hónapot is kell várni, így mérlegelés után sok barkácsérzékkel rendelkező tulajdonos dönt úgy, hogy inkább saját maga végzi el a kisebb munkálatokat, és inkább beruház alapvető gépekre. A piacon számtalan márka termékei kaphatók, így azok számára, akik csak a ház körüli munkálatokban gondolkodnak jó választás ár-érték arányban a NEO Tools amelynek széleskörű palettájából a pincétől a padlásig minden tevékenység elvégezhető, de még a kerti munkálatokhoz szükséges egyszerűbb szerszámok, munkaruházati termékek is egy helyről beszerezhetők.

Milyen barkácsgépek nélkülözhetetlenek a ház körül?

Bármilyen egyszerű barkácsolási vagy otthonfelújítási munkálathoz nélkülözhetetlen egy jó akkus fúró-csavarozó, valamint nem árt, ha van egy masszívabb, keményebb falakhoz is alkalmas ütvefúrónk. A vásárlók egy része árérzékeny, de sokan érdeklődnek – különösen a fúró-csavarozók és a fúrógépek kapcsán – a felső és középkategóriás termékek iránt. A hétköznapi nyelven flexként emlegetett sarokcsiszoló is a leghasznosabb multifunkciós szerszámok egyike, mivel a rászerelhető korongok segítségével elvághatjuk a fát és a fémet egyaránt. Ugyanakkor sokoldalúan használható csiszolásra és polírozásra egyaránt. A munkálatokhoz a precíz vágási feladatoknál egy dekopírfűrész elengedhetetlen.

Valószínű, hogy minden tapasztalt szakember egy jó szerszámosládát is a legfontosabb felszerelések közé sorolna, amely nélkülözhetetlen a kertes házban élők számára. Egy jól felszerelt szerszámosláda, amely jól rendszerezett, jól áttekinthető, bármilyen helyzetben kincset ér: a szögektől, a csavarokon, fogókon át mindent tartalmaz, amire hirtelen szükség lehet.

lakás

Miért jó egy adott termékcsaládot választani?

Egyre inkább tért nyernek az akkumulátoros gépek mind a kerti, mind a barkácsszerszámok között, az azonos típuscsalád gépei között az akkumulátorok tetszés szerint használhatók, így a géppark olcsóbban összeállítható.

Mire van szükség a kertben?

A kerti munkálatokhoz és a rendszeres karbantartáshoz a hagyományos ásó, kapa, gereblye mellett metszőollóra, sövényvágóra is szükség van, a pázsittal rendelkező kertekben pedig egy fűnyírógépnek is nagy hasznát vehetjük.

Milyen munkálatokat érdemes lakáseladás előtt elvégeznünk?

Egy jó kézügyességgel rendelkező lakástulajdonos elegendő szabadidő és megfelelő szerszámok birtokában egyrészt rengeteg pénzt tud megspórolni, másrészt jelentősen megnövelheti az ingatlan értékét a későbbi értékesítés során. Ugyanakkor örökzöld téma az eladók körében, hogy mekkora volumenű beruházást érdemes elvégezni, egyáltalán milyen felújítás az, amelynek az értéke megtérül.

Sokan gondolják úgy, hogy egy korábbi beruházás költsége jelentősen növeli az ingatlan eladhatóságát. A tapasztalatok szerint például a burkolatok cseréje, vagy a szaniterek cseréje nem volt rá hatással, mivel az új tulajdonosok általában a saját ízlésük és szükségletük alapján rendeznék be a lakásukat. Viszont az olyan korábbi beruházások, mint a fűtéskorszerűsítés, vagy a szigetelés költségei a mai rezsiárváltozások miatt akár kedvezően is befolyásolhatják az ingatlan piaci értékét. A szakértők leginkább a tisztasági festés jelentőségét hangsúlyozzák, amely úgy javítja látványosan a lakás állapotát, hogy még nagyobb összegű, és időtartamú ráfordítást sem igényel.

Melyek a kapós ingatlanok?

A közelmúltban a megkötött ingatlan adásvételi szerződések számából az derül ki, hogy az ingatlanpiacon jóval gyorsabban találnak gazdára a terasszal, vagy erkéllyel rendelkező régebbi építésű lakások még abban az esetben is, ha rosszabb a kialakításuk. Manapság nem csak a jó állapotú lakások pörögnek az ingatlanpiacon, sokan azért vásárolnak leromlott állapotú lakásokat, hogy felújítva értékesítsék jelentős haszonnal.

Érdemes még a lehetőségeken most elgondolkozni, és terveket készíteni, mivel csak az év végéig igényelhető a felújítási konstrukció. Egyenlőre nem tudni, hogy meghosszabbításra kerül-e, vagy lesz-e valamilyen ehhez hasonló, amelyet a lakosság széles köre vehet majd igénybe.

A rovat további cikkei