japán dérbabér
Kert

A japán dérbabér egész éven virágzik, és a fagyokat is jó tűri

A japán dérbabér az örökzöld díszcserjék közé tartozik, kevés gondozást igényel. Nagyon jól mutat erkélyeken és balkonládában a különböző törpe évelők társaságában, de akár kertbe is kiültethető. A dérbabérnak általában Rubella fajtája kapható, mélyvörös bimbós virágokat hoz, és sötétzöld levelei nagyon mutatósak.

A dérbabér (Skimmia japonica) Japánból származik, általában a hollandiai kertészetekből érkezik hazánkba. Egyes országokban sövényként ültetik, de nálunk ez még nem olyan gyakori. Kisebb cserepes változatokban kapható, (általában 13 cm-es cserepekben), de megfelelő gondozással akár termetes bokorrá is fejlődik. A dérbabérról tudni kell, hogy a különböző bokrokon külön hímnemű és nőnemű illatos virágok találhatók. A Rubella fajtája bogyókat nem hoz, mivel a hímnövények közé tartozik. Lassú növekedésű növény, megfelelő talajban pár év alatt akár másfél méter magasságot is elérhet. A földben nevelt dérbabér akár a -15 Celsius fokig is ellenálló, de a cserépben nevelt növények, mint a lomblevelű örökzöldek általában érzékenyek az erős téli fagyokra. Ezért védett helyen teleltessük át, vagy állítsuk egy hungarocell téglára, és a földjét fedjük be kevés szalmával, vagy falevéllel.

japán dérbabér

A dérbabér gondozása

A dérbabér előnye, hogy szívós növény és kevés gondozást igényel, az átültetésre a tavasz eleje a legkedvezőbb. Időnként tápoldatra is szüksége van, így nyáron lehetőség szerint kéthetente, a rendszeres öntözés mellett a tápoldatról se feledkezzünk meg. Metszeni nem kell, azonban az elöregedett sérült ágaitól jó megválni. A félárnyékos helyeket kedveli, a tűző napfénytől védjük, mert a sötétzöld leveli könnyen sárgulhatnak. A dérbabér számára a szerves anyagokban gazdag, de mészmentes virágföld a leg ideálisabb.

A rovat további cikkei