függöny kiválasztása
Lakberendezés

A függöny kiválasztása

Az egyik legfontosabb lakástextil, a helyiségek színéhez, alapmotívumaihoz és a bútorokhoz illő függöny. Ezt a lakástextilt általában nem cserélgetjük minden egyes ünnep alkalmával, mint egy terítőt, ezért érdemes körültekintően kiválasztani. Aranyos ötlet lehet, ha a sötétítőfüggöny anyagából többet vásárolunk és eleve készítettünk néhány plusz kiegészítőt belőle.

Néhány díszpárna, asztalterítő, székhuzat jobban növelheti a szobával való összhatását. De vigyázzunk, itt is igaz, a kevesebb néha több mondás. Ha túl sok helyen köszön vissza az azonos szín és anyagvilág, lehet, hogy inkább rontani, mint javítani fogja az összképet.

A függöny feladata amellett, hogy a helyiségeinket melegebbé és otthonosabbá tegye az, hogy tompítsa a bejövő fényt, és megakadályozza, hogy kívülről beláthassanak. Azonos függönyökkel is más-más hatást érhetünk el, ha máshogy redőzzük és más elhúzási módot találunk ki.

Sokszor nem is lenne fontos lecserélni a megunt függönyünket, bőven elég újítás lenne, ha kicsit változtatnánk az eddigi elhelyezésén, összekötésén. A függönyeinknek általában van egy átlátszó és egy sötétítő része. Az átlátszónak a többi textíliához kell alkalmazkodnia, míg a sötétítő résznek a fal színéhez, a szőnyegekhez és a bútorokhoz.

A fényáteresztő függönyök óriási választéka tartalmaz bordűrös, hímzett, nyomott mintás, szövött textúrájút és batiszt illetve csipke anyagút. Ha ilyen függönyt tervezünk vásárolni, az ablak hosszához képest két, két és félszer annyit érdemes vásárolni a megfelelő redőzés miatt. A sötétítő függönyök anyaga lehet szatén, selyem és más jó esésű, nehezebb anyagtípusok is.

Itt a függöny hossza a fontosabb, érdemes a helyiség belmagasságát és az ablak méretét figyelni. A redőzés miatt itt másfélszer, kétszer annyit érdemes venni, mint a felhelyezés szélessége. A rossz arányú ablakokat vagy például hideg tájolású helyiségeket akár korrigálhatunk is. Egy jól eltalált függöny sokat javíthat az összképen.

A rovat további cikkei