coliving
Trend

A coliving fogalma már egyre többek számára ismert Magyarországon is

A coliving az egész világon egyre népszerűbb, vannak olyan országok, ahol már régebb óta meghonosodott, de a fővárosban is számos pozitív kezdeményezés található.

A tendenciák egyre inkább azt mutatják, hogy világszerte szélesedik azoknak a tábora, akik a közösségi együttélést preferálják. Az elmúlt évtizedben olyan új szempontok kerültek előtérbe, amelyek jó táptalajt biztosítanak akár a cohousing, a coworking, illetve a coliving kezdeményezések számára. Jó példák vannak a szomszédos Ausztriában is, és a skandináv országokban. Budapesten 2009-ben valósult meg a Loffice projekt, amelyben a közös munkahely párosul a közös lakhatás nyújtotta feltételekkel. Egy adott épületen belül a tagok közösségi életteret, alkotóhelyet, és lakhatási lehetőséget élvezhetnek.

A közösségi életforma még az 1960-as években bontakozott ki. Az első fecske Dániából repült ki, amely a cohousing alapjait teremtette meg: Egy építész baráti társaság Koppenhága külvárosában alkotott meg egy lakóközösséget, a projektben12 sorházat kombináltak össze egy közös ház és egy uszoda körül.

A coliving hasonló gondolkodású és életvitelű embereket fűz össze, nem csoda, hiszen a fiatal generáció számára kiemelkedő jelentőséggel bír az életfeltételek rugalmasságának, és a kényelemnek az élvezete. Számos variáció mentén laknak együtt, illetve használják közösen a tereket: családias stílusú apartmanok, kis szobákkal rendelkező épületek egyaránt alkalmasak a kialakítására. Ami lényeges, hogy a résztvevők megállapodást kötnek, hogy milyen és mekkora a magánterület, valamint milyen közös terek kerülnek kialakításra, amelyet a közösségi szerepvállalás működtet.

coliving

A colivingnek különböző típusai terjedtek el. Egyes koncepciók kimondottan a diák korosztályt célozzák meg. Jó példa erre Luxemburg, amely a világ egyik leggazdagabb országaként egyre többek számára kínál vonzó munka és tanulási feltételeket. Viszont a megfizethető, és az olcsó lakhatás még az állampolgárai számára is álom, nem csak a betelepülő külföldiek számára. A hagyományos hosszú, vagy rövidtávú albérleti lakások mellett, a coliving életvitel elkötelezettje Vaubanfort.lu. A portál országos és régiós szinten egyaránt kínál megfelelő ár-érték arányú lakhatási megoldásokat és bonyolítja a különböző helyről érkező lakók közösségekbe való tömörülését.